Medisch Specialisten: Het Grote Graaien


Time for Change

Failliet Ziekenhuis

Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkernisse is failliet. 42 miljoen schuld. De Abva Kabo natuurlijk meteen in de hoogste boom: Of de staat maar eens eventjes bij wil lappen.

Maar niet alleen het gewone personeel is het haasje, ook de zeer geachte medisch specialist is de bok. Lees maar even mee:

De ruim veertig vrijgevestigde specialisten zeggen zo’n drie miljoen euro aan achterstallige betalingen te goed te hebben. (…) De artsen denken ook ongeveer tien miljoen euro aan goodwill van hun maatschappen kwijt te raken, doordat het ziekenhuis alleen nog maar specialisten in loondienst heeft.

Tja. En dus?

Legale plunderingen

De gewone burger hoeft geen medelijden te hebben met deze medici. In Nederland heeft de medische specialist namelijk een heel fijn monopolie’tje voor zichzelf uitgezet: De Maatschap. Een ziekenhuis wordt door de jongens en meisjes opgedeeld in clubjes die ieder het alleenrecht hebben om daar diensten te leveren. De chirurg die je gebroken arm komt zetten is namelijk niet in dienst van het ziekenhuis maar draait daar zijn eigen toko. En dat is krankzinnig winstgevend: Nederlandse medisch specialisten zijn de best betaalde specialisten ter wereld (pagina 21).

Conclusie

Artsen in loondienst scheelt miljoenen. Elk jaar weer. Het is absurd om een kaakchirurg 300k per jaar te betalen. Ook al doet’ie nog zo fijn zijn best. En als zo’n ziekenhuis dan eindelijk failliet gaat -d’r zullen er wel meer volgen- en de tering naar de nering moet zetten is dat goed voor ons allemaal. Want uiteindelijk worden deze fijne jongens en meisjes met belastingpoet betaald.

Ik hoop in ieder geval dat dit doorzet. Zodat al die afkoopsommen voor de maatschappen -als de snurkers met pensioen gaan verkopen ze hun baantje voor tonnen aan hun opvolger (!)- een stuk minder worden. Ga maar wat minder golfen in Portugal. En geen derde huisje in Spanje dan.

7 reacties

Opgeslagen onder Kapitalisme

7 Reacties op “Medisch Specialisten: Het Grote Graaien

 1. Blitskikker

  Probleem is wel dat artsen in loondienst een stuk minder productief zijn. Verschil tussen ambtenaar versus zelfstandig ondernemer. Dus zo eenvoudig is het nou ook weer niet.

  Ik zou beginnen met het aanpakken van een ander monopolie, namelijk de numerus fixus bij geneeskunde. Heel veel jongens en meisjes willen geneeskunde studeren, maar het aantal wordt kunstmatig laag gehouden. In België doen ze dat niet, met als gevolg dat er veel meer artsen en specialisten zijn, die minder verdienen en een stuk klantgerichter zijn. Waar je bijvoorbeeld in Nederland dolblij mag zijn als je na een verhuizing een nieuwe tandarts en huisarts vindt die bereid zijn om je er bij te nemen, word je daar juist met open armen ontvangen.

  • Dat klopt. Door de nf is er een tekort aan artsen en daardoor kunnen ze zulke belachelijke salarissen eisen. In dit geval via die idiote maatschappen.

   We hebben trouwens 5 ambtenaren in dienst die tot taak hebben om te bepalen hoevel plaatsen geneeskunde er in nederland ‘nodig’ zijn. Nog een voorbeeldje hoe de medische beroepsgroep de overheid voor haar karretje spant.

 2. Hard Werken Loont

  Zo’n kaakchirurg doet geneeskunde (6 jaar), tandheelkunde (verkort, i.e. 4 jaar) en een specialisatie van nog eens 4 jaar. Tegen de tijd dat de kaakchirurg klaar is om aan de slag te gaan, is hij in het ideale geval rond de 35 jaar oud, en heeft hij zo’n 15 jaar gezwoegd, waarvan 10 onbetaald en 4 mager betaald.

  Vervolgens doet de kaakchirurg zwaar, vaak levensreddend werk, waar ze veel onregelmatige uren draaien. Hetzelfde geldt voor de cardioloog, de internist, de anesthesist, et cetera, et cetera. Allemaal hebben ze hard gewerkt voor hun positie.

  En dan komt meneertje de blogger zeuren dat hij het niet terecht vindt dat ze goed geld verdienen! Daar kan ik maar twee verklaringen op bedenken: je wist dit allemaal nog niet, of je bent erg jaloers.

 3. Hard Werken Loont

  Oh, en nog iets: voor de verkorte opleiding tandheelkunde betaalt de basisarts – aspirant kaakchirurg zo’n 60.000 euro. Uit eigen zak uiteraard, niet uit de tiet van moedertje staat.

  • De enige reden dat zo’n kaakchirurg 3ton naar binnen tikt is omdat er geen concurrentie is en omdat de staat het leeuwendeel van de kosten betaalt. Als hij zijn eigen praktijk zou moeten openen tussen andere chirurgen in en als mensen het uit hun eigen zak zouden moeten betalen dan ging die 3 ton snel in rook op.

   En denk maar niet dat zo’n lange opleiding zoveel mensen afschrikt dat er een tekort aan chirurgen is: dan hadden we ook geen numeris fixus nodig.

 4. stellingsma2010

  Dit is op hansstellingsma herblogd.

 5. Pingback: De stompzinnige prietpraat van de socialisten: Nationaal Zorgfonds | The Logic Free Zone

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.