Schoonmakers weer in overheidsdienst?


Schoonmakersstaking

Overtollige ambtenaren

Stef Blok, de minister van schoonmaken, wil een aantal uitbestede taken weer terughalen. Dat werk kunnen overtollige ambtenaren doen die anders toch maar uit het raam zitten te kijken. Dat valt niet goed bij iedereen:

Ondernemers uit de schoonmaak-, beveiligings- en cateringbranche zijn woedend op minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst. Aanleiding is het voornemen van de bewindsman om taken die nu door de markt worden gedaan via zogeheten inbesteding weer door — vaak overtollige — ambtenaren te laten verrichten.

Tja. Blok zegt dat het goedkoper is om het weer terug te halen. Goed plan? Slecht plan?

Je kunt niet rijk worden door je kosten te verhogen

Laten we maar eens een paar dingen op een rijtje zetten. Het eerste feit is dat particuliere bedrijven door de molen genomen een stuk efficiënter en dus goedkoper werken. De overheid is er niet op gemaakt om diensten tegen zo laag mogelijke kosten aan te bieden en particuliere bedrijven -en dan zeker in zo’n cut-throat sector- wel.

Tweede punt is dat het inzetten van overtollige ambtenaren misschien wel wat zal besparen maar het ontslaan van die overtollige ambtenaren -en het schoonmaakwerk gewoon particulier houden- nog veel meer. Dit is een potje weglopen & wegkijken van Stefje.

Derde punt is dat de gemiddelde overtollige raamkijkert echt niet de plee gaat schrobben. Daar zorgen t.z.t. de vakbonden wel voor. Ik zie ze al gillen over hun contractjes.

Wat probeert Blok te ritselen?

Op mij komt het over als een staaltje ambtenaren-vakbonden tevreden stellen. Blok wil ambtenaren ontslaan wat de vakbonden natuurlijk never-nooit-niet toestaan. Herinner je je de schoonmaakstakingen in Amsterdam en Utrecht nog? Ook zo’n staaltje vuil spel. *)

Een leuke bijkomstigheid is nog dat door een heel cohort schoonmakers in te lijven het gemiddelde loon van ambtenaren omlaag zal gaan. En dat kan dan mooi met een extra procentje eindejaarsbonus rechtgekletst worden.

Wat een schorem.


*) Voor wie het vergeten is: We hebben een paar jaar geleden wekenlang in Amsterdam en Utrecht in letterlijk meters hoog afval mogen zitten zodat schoonmakers een fikse loonsverhoging konden afdwingen. Die dan natuurlijk meteen voor alle gemeenteambtenaren -200.000 in totaal- geldt.

2 reacties

Opgeslagen onder Lekker spinnen met ...

2 Reacties op “Schoonmakers weer in overheidsdienst?

  1. Pingback: De Communistische Partij Nederland is springlevend en Lodewijk Asscher is de voorman! | The Logic Free Zone

  2. Pingback: Linkse mensen over staken: ‘Internationaal gezien zijn we watjes’ | The Logic Free Zone

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.