Legalisering softdrugs?


Drugsgeld Marokko

Rif

Ene Eefje Rammeloo -freelance journalist- heeft een stukje geschreven over Marokko en cannabis. Een drieluik, gepubliceerd in een aantal kranten. Ik kan geen online versie vinden. Quote’je:

[Eefje Rammeloo, journalist]: “Van een cannabismaffia is in het pittoreske witte stadje Chefchaouen niets te merken. De straten zijn schoon, deuren en raamkozijnen zijn fris turquoise. Anders dan op toeristische plekken elders in Marokko zijn de tafels en stoelen op terrassen van goede kwaliteit. Dikke, bontgekleurde doeken fungeren als tafelkleden”

Tja. Laat ik Eefje dan maar eens helpen met wat ‘duiding’.

The seen & the unseen

Het feit dat in een dorpje ergens in de rimboe in Marokko het er allemaal aardig en netjes uitziet moet toch te denken geven. Daar groeit niks, daar wordt niks gemaakt en verder gebeurt er ook niks. Die mensen zijn -zonder hash- zo arm als de ratten: De lokale economie draait volledig op cannabis.

Stel nou voor dat cannabis gelegaliseerd wordt. Wat zou dat doen met de inkomsten van het dorp? De huidige prijs die Marokkaanse boeren krijgen is de productieprijs plus een compensatie voor het risico. Het blijft een illegaal product. Wordt cannabis legaal dan zal de opbrengst voor een dorpje als dit omlaag gaan. Daar komt nog bij dat er flink wat concurrentie zal ontstaan. Andere dorpjes in Noord Afrika zullen ook wiet gaan kweken. Zeker als de market-access, toch altijd een probleem bij illegale waar- verbeterd wordt. Kost hash nu nog ongeveer een euro per gram in Marokko, dan zal het de prijs van koffie benaderen: minder dan een cent per gram.

Derde punt is dat door legalisatie de tussenhandel die het meeste verdient buitenspel komt te staan. En daarmee droogt er een flinke geldstroom op. Ga maar na: In Europa is het kostbaar om zwart geld wit te wassen, in Marokko en andere landen in Noord Afrika is dat veel eenvoudiger. Daardoor wordt het voor drugscriminelen heel aantrekkelijk om de centen in Marokko te plaatsen. D’r rijdt geen Mercedes in Marokko die niet met drugsgeld betaald is.

Conclusie

Door legalisatie worden de winsten van criminelen feitelijk door de staat opgeveegd. In plaats van criminelen gaat dan de staat met de centen er vandoor. En door de vrije marktwerking zullen de productiekosten -en de ruime marges die daar in zitten, zie dat dorpje Chefchaouen- stevig onder druk komen te staan. De grootste winnaar van legalisatie is de Nederlandse belastingbetaler. De grootste verliezers zijn de drugsbendes op de eerste plaats maar ook dorpjes zoals dit. Geen monopolie meer betekent ook geen monopolie-winsten meer.

Zie daar waarom de lokale bevolking -en de Marokkaanse overheid- helemaal geen zin heeft om mee te werken aan legalisatie: Wie snijdt er nou in eigen vlees?

8 reacties

Opgeslagen onder Vrijheid

8 Reacties op “Legalisering softdrugs?

 1. blutch1

  Legaliseren dus.

 2. Niks legaliseren…
  Binnen no time gaat men zich specialiseren op andere zaken, bijv. chem. drugs of papaver.
  Dan gaan we dat zeker ook weer legaliseren?
  .
  Keihard aanpakken deze drugsproducenten.
  Werkt dat kland marokko niet mee? hop, volledig handelsembargo, tot men tot inkeer komt.
  Sowieso heeft marokko ons land alleen maar grote ellende bezorgd tot nu toe.
  Een volledige breuk zou alleen maar goed zijn.
  Linkse maatschappij-saboteurs zullen het daar uiteraard niet mee eens zijn.

 3. Er zijn wel betere manieren om dit probleem op te lossen, feitelijk is het allemaal net even iets anders dan men op het eerste instantie zou verwachten. Marihuana kan in Nederland legaal verbouwd worden, alleen krijgt men geen vergunning om dat te doen. Voor de productie van de grondstoffen voor de fabricage van zwaardere drug zoals morfine is het klimaat niet geschikt, maar ook hier geldt dat men geen vergunning krijgt.

  In principe is het dus haalbaar om zaken zonder wetswijziging aan te passen dat er wèl vergunningen worden verstrekt, ik denk dat het heel goed zou kunnen werken al de achterdeurtjes van de coffeeshops op een normale manier bevoorraad zou den worden.

  Ik denk NIET dat het zinvol is om de legale drugs in Marokko te verbouwen, er is in de loop der jaren al te veel geld weggevloeid. Wat mij eerder een goed systeem lijkt is om de het verbouwen in een aantal Nederlandse gemeentes toe te staan, en dan bij voorkeur een aantal met hoge werkloosheid. Op die manier snijdt het mes aan twee kanten, het verbouwen gebeurt legaal en daar zijn zeer veel mensen voor nodig. Door voortaan de regie hierbij heel streng in de hand te houden kunnen miljarden Euro’s voortaan in het legale circuit komen. Maar dan moet de handel in en de productie van marihuana dus NIET worden vrijgegeven. Ik herhaal NIET worden vrijgegeven. Er moeten enkel enige vergunningen extra worden afgegeven, gewoon volgens de huidige regels.

  • Landbouw in Nederland is verliesgevend, zeker voor zo’n arbeidsintensief product. We moeten geen moeite gaan doen om mensen in nederland dit werk te laten doen, laat marokkanen in marokko dat maar doen. Mensen in Nederland moeten veel productiever werk gaan doen. Kenniseconomie weet je nog?

   En om de overheid dat te laten reguleren is net zo’n slecht idee als de overheid dat te laten verbieden. Dat werkt niet. Laat de vrije markt z’n werk doen dan drukt dat in no time de prijs naar het absolute minimum. Zet er vervolgens een flinke accijns op zodat de prijs effectief niet anders is dan nu en klaar is Mohamed.

 4. Pingback: d66: Een weg-met-ons partijtje met toch een paar goede punten | The Logic Free Zone

 5. Pingback: Links framen: Regulering wiet gaat niet werken zegt de NPO | The Logic Free Zone

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.