Detroit en de geleerde les voor Europa


detroit

Failliet

Detroit is failliet. Je hoort er weinig over in de Nederlandse media maar het is voor de oplettende lezertjes een kijkje in de toekomst.

Jarenlang, decennia lang, heeft de stad -geregeerd door de Amerikaanse PvdA- net gedaan alsof de werkelijkheid niet bestond. De rassenrellen van 1967 waren het begin. De blanke Amerikaan wist niet hoe snel hij de stad uit moest komen -in 1980 was het percentage blanken gezakt naar 34% terwijl het voor de rellen nog ruim de meerderheid was- en ‘the rest is history’, om het maar eens in goed Amerikaans te vertellen.

Zwarte Democraten die met megalomane bouwprojecten de stad wel eens uit haar malaise zou halen, een corruptie van Griekse hoogte en machtsmisbruik tot op het hoogste niveau. Plus natuurlijk een eindeloze litanie over de ‘blanken’ die natuurlijk schuld aan alles waren en de ‘rijken’ die meer belasting moesten betalen.

Boontje komt om zijn loontje. Politici die eindeloze en tomeloze pensioenen en medische voorzieningen beloven aan hun (vakbonds-) achterban: Mensen geloven die praatjes graag maar de werkelijkheid is anders. Waar niemand meer werkt, waar getalenteerde mensen de stad uitgejaagd worden -47% van de Detroiters is ‘functional illiterate’-en waar het belangrijk is om de juiste huidskleur en partijkaart te hebben kun je het eindspel voorspellen.

Europa

Toch denken wij hier in Europa dat dit allemaal voor ons niet geldt. Of het nou om de Grieken, Spanjaarden, Italianen of de Portugezen gaat of om onze geliefde partijbonzen in Brussel: Ons zal dat nooit overkomen. En niet alleen Europees, ook op nationaal niveau kunnen we er wat van. Pensioenen, staatsschulden, bezuinigen, Marokkanen: Alles, maar dan ook werkelijk alles wat onze politici bekokstoven gaat er van uit dat de burger wel rustig zal blijven zitten, elke dag op zijn fietsje naar zijn baas gaat en, hoe hoog je ook de belastingen opkrikt, hoeveel belastingpoet je ook naar hun achterban schuift en hoeveel centen je ook verjubelt en opfeest, toch elk jaar iets harder gaat werken. Die aars kan wel iets verder opgerekt worden en nivelleren was toch een feest?

Toekomstvoorspelling

Detroit is het voorbeeld hoe het in Europa en Nederland gaat aflopen. Het zal even duren -in Detroit heeft het ook ruim 45 jaar geduurd- maar we zijn al enkele decennia onderweg. De euro verdwijnt -of wij er nou uitgaan of de Duitsers of de Grieken maakt weinig uit- pensioenen worden verbeurd verklaart of flink gekort, de AOW verdwijnt en de staatsschuld explodeert verder. De belastingen gaan nog veel meer omhoog, we krijgen nog talloze krankzinnig kostbare ‘white elephants’ en ras, religie en partijkaart worden steeds belangrijker. Niet dat de PvdA -en andere linksche menschen- daar ook maar ene rooie rotstuiver om geven: Hun achterban eist, net zoals in Detroit, hogere uitkeringen, hogere belastingen voor blanken de rijken en meer geld van de overheid.

Wie een kijkje in de toekomst wil hebben hoeft geen glazen bol te kopen maar slechts een ticket naar Amerika. Naar Detroit om precies te zijn.

22 reacties

Opgeslagen onder Vrijheid

22 Reacties op “Detroit en de geleerde les voor Europa

 1. Colt

  Ben je nou echt de meest armoedige plek ter aarde (Motor-city) aan het vergelijken met Nederland?

  Die Amerikaanse PvdA van je (de Democrats) is eerder de Amerikaanse VVD. Iedereen in Nederland is onder de indruk dat de Democrats sociaal-democratisch zijn. Het tegendeel is waar.
  Democrats zijn Liberalen (VVD) en de Republicans zijn conservatief (PVV of zelfs SGP).

  Wat een enorm slechte vergelijking. Echt appels met bakstenen (peren zou te dichtbij zijn).
  Ik heb logischere stukjes van je gezien.

 2. Nee, Colt heeft gewoon gelijk.
  Er is geen PvdA in Amerika. Je kan beter kijken naar Amsterdam of Groningen. Je moet altijd mensen wantrouwen die de oorzaak van problemen zo ver mogelijk weg zoeken.
  Wat er fout is aan Amerika, is dat benzine nooit veel duurder was dan water.
  Veel vrachtwagens reden op benzine. Weet je hoe lang geleden we hier de Fiat 500 en de Eend uitvonden, terwijl Amerikanen rondreden in idiote slagschepen met 4,7l V8 ?
  Amerikanen hebben nooit geleerd zuinig te zijn, zelfs niet met mensen. Ze hadden genoeg arme zwarten om zich te laten bedienen. Robots hadden ze niet nodig.

  Het is een beetje moeilijk om je kind op een dure school te krijgen, als je zelf niet kan lezen en 3 low-paid service jobs nodig hebt om rond te komen. En nu is het volgens Richard opeens de schuld van de zwarten en van de gefantaseerde Amerikaanse PvdA dat Detroit failliet is.
  Als je kan lezen ( dat kan je, anders bezoek je geen blogs ) kun je weten dat Richard sprookjes vertelt.

 3. Arjan Fernhout

  Nota bene Frits Bolkestein vergelijkt de Amerikaanse democrats graag met de VVD. Nota bene Richard Nixon was de laatste Amerikaanse president die niet vies was van ‘socialistische’ compromissen: “The time is at hand this year to bring comprehensive, high quality health care within the reach of every American.” (1974 State of the Union) In dat plan i.s.m, Edward Kennedy waarin veel meer ‘gefederaliseerd’ dan in Obamacare. Edward Kennedy heeft later betreurd dat dit plan niet doorging door Watergate. Veel economen en historici zien Jimmy Carter als de eerste neoliberale president. Dat is goed beschreven in ”Kapitalisme zonder remmen” van Maarten van Rossem. En bijvoorbeeld in het volgende artikel:

  = Carter, not Reagan, pioneered the role of the fiscally conservative governor who runs against the mess in Washington, promising to shrink the bureaucracy and balance the budget. […] Carter, not Reagan, presided over the dismantling of the New Deal regulatory system in airlines, railroads and trucking. Intended to reduce inflation by reducing the costs of essential infrastructure to business, =

  How Reaganism actually started with Carter:
  http://www.salon.com/2011/02/08/lind_reaganism_carter/

  Nu kan e.e.a. natuurlijk plaatselijk variëren, maar bij Detroit is dat juist niet het geval. Detroit was al neoliberaal voordat men daar in Washington gedachten over had. Als er in de VS één stad is waar men het bestuur altijd al aan zakenmannen heeft overgelaten – corporate governance – dan is het wel Detroit:

  = But here’s the thing. Buffalo and Cleveland have suffered the same kind of economic loss, but have not (quite) fallen to the same depths as Detroit. In fact, Pittsburgh suffered as much economically as Detroit, and is now poised for an amazing Rust Belt comeback. Any number of cities has had as troubled a racial legacy as Detroit, without being as adversely impacted. And Detroit certainly hasn’t cornered the market on political corruption, as long as Chicago exists.

  So why has Detroit suffered unlike any other major city? Planning, or the lack thereof for more than a century, is why Detroit stands out. While cities like Chicago, Philadelphia and Los Angeles (don’t laugh – Detroit and LA essentially boomed at the same time) put a premium on creating pleasant built environments for their residents, Detroit was unique in putting all its eggs in the corporate caretaker basket. Once the auto industry became established in Detroit, political and business leaders abdicated their responsibility on sound urban planning and design, and elected to let the booming economy do the work for them. =

  The Reasons Behind Detroit’s Decline by Pete Saunders
  http://www.urbanophile.com/2012/02/21/the-reasons-behind-detroits-decline-by-pete-saunders/

  Het is dus precies andersom. Tijdens de campagne voor de Amerikaanse presidentsverkiezing wilden de republikeinen nog verder dereguleren. Bill ‘ít’s the economy, stupid’ Clinton stelde dat daar juist de rotzooi vandaan kwam. Daarmee nam hij afstand van zijn eigen Acts op economisch gebied. Als we het aan het soort figuren als Richard overlaten, Bolkestein, Rutte, etc. met hun pro-cyclische bezuinigingen, DAN zal Europa bestaan uit Detroits. Het hele financiële systeem moet op de schop. Amerikaanse werknemers en huiseigenaren lijden aan dezelfde ellende als de Grieken. Van Den Haag valt niets dan dezelfde ellende te verwachten. Ondertussen grossieren neoliberalen in pogingen om de schuld bij anderen neer te leggen. Zoals hier.

  • Arjan Fernhout

   Richard, ik hou van je. Alleen al de zin

   = The Detroit Water and Sewerage Department (DWSD) has a large debt, rising water prices and inefficient services — using almost twice the number of employees per gallon as other cities like Chicago. =

   bewijst dat men zoiets als planologie en ruimtelijke ordening niet kan overlaten aan mensen die voor ‘plenty’ gaan in het zog van Henry Ford.

   So don’t turn tables. Die Saunders heeft zijn ogen gebruikt. I like that.

 4. vanhetgoor

  Tsjonge, wat een geluk dat wij in Nederland door de VVD geregeerd worden, ons kan dus dit soort rampspoed niet overkomen. (bedachtzame stilte)

  Het is overigens kolder om Amerikaanse situaties met Nederland te vergelijken. De misdaad is in Nederland iets lager, in de USA zit ca. één procent van de volwassen bevolking in de gevangenis. Hier is dat slechts een fractie daarvan.

  Kansen zijn hier beter gespreid. Als een Amerikaan tot rijkdom wil komen en als hij niet behoort tot de middel-class dan is misdaad de enige manier.

  Het probleem met Detroid is niet links of rechts bestuur, of naar Amerikaanse begrippen rechts-conservatief of rechts-liberaal. Maar het probleem is de autoindustrie, dat de Chinezen betere auto’s kunnen maken tegen lagere kosten. Omdat de Amerikaanse economie is weg-geconcurreerd zijn er honderdduizenden arbeiders in een lagere inkomensklasse terecht gekomen, dit heeft zijn invloed gehad op de uitgaven van de stad waarin zij wonen. Als het stadsbestuur communistisch was geweest, uit 100% Boeddhisten had bestaan of uit naar Amerika geëmigreerde VVD’ers. Het had niet uit gemaakt. Massaproductie van massagoederen gaat nu eenmaal beter in landen met lage lonen. Daar had ‘Henri Ford’ goed over na moeten denken, hij had zelf naar China moeten gaan om daar te gaan produceren voor de lokale markt, zo had hij export kunnen voorkomen, maar dat is nu eenmaal niet gebeurd omdat men zelf ook liever importeerde dan in Detroid produceerde. De onderdelen die in Amerikaanse auto’s zitten zijn sinds jaar en dag hoofdzakelijk van buitenlandse makelij.

  Conservatief of reactionair, gristelijk of independant het maakt niet uit, als het tij verloopt moet men de bakens verzetten, en dat heeft niets met uitgangspunten te maken, maar met verstand en de mogelijkheden en situaties waarin men verzeilt raakt. Ik denk dat beide Amerikaanse partijen een evengrote afvang gemaakt zouden hebben als nu gebeurd is. Amerikanen hebben nu eenmaal niet zo veel verstand van zaken, het is meer een kwestie van geluk hebben en de kansen weten te pakken. Welnu, het faillissement van Detroid is weer een heleboel kansen voor mensen die van aanpakken weten.

  We mogen hopen dat men in Amerika niet het oog laat vallen op Nederlandse politici van de VVD en deze wegkoopt om daar de boel op poten te zetten (glimlach met kiespijn).

  Ik herinner mij de titel van een boek; ‘De puinhopen van acht jaar paars’ men moet toch wel over heel veel durf beschikken om dan wéér met Paars te durven beginnen, durf of domheid! Het oplossen van problemen is niet voorbehouden aan mensen van een bepaalde signatuur, maar aan mensen met verstand. En verstand is niet voorbehouden aan mensen die met een bepaalde vooringenomen panacé-achtige manier naar standaard oplossingen zoeken. Er is een minimum loon nodig om de basis te scheppen voor een rechtvaardige samenleving, er moeten mogelijkheden zijn voor mensen om te excelleren en daarmee met kop en schouders boven de rest uit te steken. Noch het één, noch het ander is de ultieme oplossing die altijd voldoet. Bij de VVD heeft men de wijsheid niet in pacht. Bij de PvdA nog minder. De combinatie van die twee is een ellende die pas jaren later te overzien valt.

  Er is verstandig bestuur nodig, in Detroid maakte het niet uit, omdat de economische vooruitzichten slecht waren en nog steeds zijn. Men heeft niets gedaan om het tij te keren, maar dat is dan ook moeilijk. De huidige regering in Nederland gaat ook van de ene blunder naar de ander. We mogen god op onze blote knietjes danken dat de Nederlandse volksaard spaarzaamheid is, en geen Griekse of Italiaanse spilzucht. Als dat het geval was geweest waren we al lang net zo failliet als Detroid, Ierland, Griekenland en Cyprus. etc. etc.

  • Colt

   Bijna goed. In Amerika zit 10% in de bak.
   10%!! Dat is wel pietsje meer als een fractie meer.

   • Arjan Fernhout

    Nee, Colt. Het is inderdaad veel meer, Maar die 10% geldt voor mannelijke afro-amerikanen, hispanics tussen 20-30 jaar. Dat heeft overigens veel minder te maken met rascisme dan een halve eeuw geleden, hoewel er vooral in zuiden nog veel rascisme is. Belangrijkste factoren zijn hier de sociaal-economische omstandigheden en de verdeling van welvaart. 40% (!) van de zwarte amerikanen is werkloos en de Gini coefficient van de VS is vergelijkbaar met ontwikkelingslanden. 1 op de 100 amerikanen zit in de gevangenis. In Nederland is dat 1 op de 1000.

 5. Pingback: Ferguson & Baltimore: Politiegeweld? | The Logic Free Zone

 6. Pingback: Het resultaat van een eeuw democraten aan de macht: Rassenrellen | The Logic Free Zone

 7. Pingback: Witte Vlucht of vastgoedmagnaten? | The Logic Free Zone

 8. Pingback: Water stroomt naar het laagste punt. Altijd, overal. | The Logic Free Zone

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.