Bezuinigen op onderwijs?


data cbs.nl + berekeningen auteur

data cbs.nl + berekeningen auteur

Grotere klassen

Scholen moeten zuinig aan doen:

De schoolklassen in het basisonderwijs worden komend jaar opnieuw groter. Honderden scholen moeten vanwege bezuinigingen leerkrachten ontslaan.

Grotere klassen, leraren ontslaan: Is dat nou wel verstandig? Dat zijn toch allemaal toekomstige belastingbetalertjes?

Redeloos geklep

Bovenstaand grafiekje zijn de uitgaven per leerling per jaar, inflatie gecorrigeerd. Data komt van het cbs. Wat blijkt? We geven elk jaar meer en meer uit aan primair en secundair onderwijs, de middelbare school is zelfs duurder dan een vervolgopleiding.

Een klas van 30 kinderen op de middelbare school kost dus een gezellige 3 ton aan subsidie. Dat is heel veel geld. Een leraar kost ongeveer 70.000 euro op de middelbare school. Samen met 40% werkgeverslasten komt dat neer op een ton. Tel daar bij 25k voor het gebouw en 25k voor ondersteuning en overhead: Dan wordt er per klas nog steeds 150k opgefeest. Waar gaan die centen heen?

Daarbij komt nog dat een kind op de middelbare school gemiddeld minder dan 1000 uur les krijgt terwijl een leraar voor 1659 uur betaald wordt. Een koele 71 vakantiedagen per jaar!

En denk maar niet dat we beter onderwijs krijgen: Leraren worden er uit gebonjourd volgens ‘last-in-first-out’. Zouden we leraren er uit knikkeren op grond van prestaties -heel gek idee!- dan zouden we in no time bovenaan alle internationale lijstjes staan.

Conclusie

Politici zijn grof volk. De truc is altijd hetzelfde: Als politici minder kunnen opfeesten dan gaan ze snijden in budgetten die de burger aan het hart gaan. Onderwijs voor je kinderen bijvoorbeeld. Maar ze zullen nooit snijden in de verkwisting of hun stokpaardjes. Ontwikkelingssamenwerking, windmolens of geld voor de zieluge Grieken. De burger -murw geluld door al deze bezuinigingen- trekt de beurs maar weer: Belastingen omhoog.

Maar het is -kort gezegd- een smerige rotstreek. Je gelijk halen over de rug van mijn kinderen. Vuile k&^$%t Socialisten.

4 reacties

Opgeslagen onder Links

4 Reacties op “Bezuinigen op onderwijs?

  1. Colt

    Hou mij d’r lekker buiten.

  2. vuile post modernisten , die 37 milard worden namelijk verspild aan waardeloos sociaal constructivisme gegeven door potteuse opzij lezeressen , die de meest maakbare liefst meisjes het hoogste advies geven ,los van de cito test, het is helemaal geen onderwijs er wordt geen kennis overgedragen , het is allemaal een soort vorming van jaknikkers.
    daarmee is iedereen die boven mavo uitsteekt een maakbare oogappel van de ( intelligensia)
    : een stel zelfingenomen grachtengorden onderkruipsels met een toga aan.

  3. Pingback: SP: particuliere basisscholen zijn superstom! | The Logic Free Zone

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.