Waarom rijzen de ziektekosten de pan uit?


x-ray broken leg

Kostbare zorg

In 2012 hebben we in Nederland 92 miljard uitgegeven aan de zorg, zeg maar ruim 13.000 euro per voltijds baan. En die kosten stijgen jaarlijks maar door en door.

Data cbs.nl + berekeningen auteur

Data cbs.nl + berekeningen auteur

Een van de redenen voor deze stijging is dat mensen dit niet uit eigen zak moeten betalen maar dat via de wettelijk verplichte ziektekosten verzekering betaald krijgen met belastingpoet. En dan geldt het aloude adagium dat geld uitgeven van een ander geen pijn doet.

Vrijheid

Het kan ook anders. In de VS is een ziekenhuis in Oklahoma waar alleen contant betaald kan worden en niet via een verzekering. (*) De resultaten zijn er dan ook naar: Het zetten van bv een eenvoudige beenbreuk (poliklinisch) kost $1925, rond de 1500 euro. De vergoeding die de Nederlandse overheid betaalt voor een beenbreuk is 7694 euro (regel 3310), meer dan 5 keer zoveel.

Volgens de OECD zijn Nederlandse medisch specialisten de best betaalde specialisten ter wereld (pagina 21). Zelfs nog beter dan Amerikaanse.


(*) Contant in de zin van ‘zelf betalen zonder tussenkomst van een verzekeringsmaatschappij’. Kan natuurlijk ook met een acceptgiro o.i.d.

[UPDATE] In de (amerikaanse) blogosfeer is nogal wat aandacht voor dit ziekenhuis. Kijk hier bv maar eens. Binnenkort krijgen de Amerikanen ObamaCare, zeg maar een gedwongen staatsverzekering met de bijbehorende bureaucratie en worden deze ziekenhuizen gewoon verboden. Zeg maar dag met je handje dan.

14 reacties

Opgeslagen onder Politiek

14 Reacties op “Waarom rijzen de ziektekosten de pan uit?

 1. Colt

  Altijd al gedacht dat de specialisten hier zwaar overbetaald werden.

  Dat en de immense bureaucratie in zorgland is denk ik zo’n 50% van alle kosten. Neem die weg en de kosten dalen drastisch.
  Daarom pleit ik voor kleinere ziekenhuizen en zorginstellingen. Alleen zo kun je de kosten beter in de hand houden.

  • Waarom zouden de kosten omlaag gaan als je de ziekenhuizen kleiner maakt?

   • Colt

    Minder bureaucratie en directere communicatie, wat ook nog eens de kans op fouten kleiner maakt.

    Ik heb het in mijn directe omgeving meegemaakt: doordat afdeling A iets aanvraagt, afdeling B dat moet uitvoeren en afdeling C dat moet behandelen en moet terugkoppelen aan A. Dan moet je nog even langs afdeling D voor een afspraak, om bij afdeling E te worden geholpen.

    Wanneer ziekenhuizen zo groot zijn als de meeste nu zijn (in het kader van bezuinigingen met een enorme managementlaag als gevolg) dan werkt elke afdeling op zijn eigen houtje en heeft geen van de andere afdeling maar enig idee waar de andere mee bezig is.

    Laatst stond er nog in een van de bekende dagbladen (ik kan me zo gauw niet herinneren welke) een mooi artikel over een kleinschalige kliniek. Door de kleinschaligheid was de kans op fouten vele malen kleiner als bij de grote ziekenfabrieken. Ook waren operaties veel sneller en beter in te plannen zodat patiënten sneller geholpen kunnen worden. Daarnaast waren ze door de kleinschaligheid nog goedkoper ook! Inkoop is wat duurder, maar personeelskosten waren relatief gezien veel lager (het ontbreken van de managementlagen).

    Daarnaast denk ik persoonlijk dat de sociale controle beter is zodat graaien de kop wordt ingedrukt.

    Die grootschaligheid is leuk, maar werkt niet. Zie de fusies van gemeenten, scholengemeenschappen (bijv. Amarantis) en Provinciën (daar zijn berekeningen van gemaakt en die zien er niet rooskleurig uit).
    Desondanks splitst ook deze regering ons weer dit soort dure onzin door de maag.

    • Dan zou de ah ook minder efficient, en dus duurder, zijn dan de plaatselijke kruidenier. Toch is die er om een of andere onbegrijpelijke reden al jaren mee gestopt.

     • Colt

      De balans tussen inkoopvoordeel en exorbitant inkomen is in de zorg al jaren zoek.

      De AH-top is er bij gebaat om de kosten van inkomens te drukken (vaak ook bij personeel op de werkvloer; zie de laatste stakingen aldaar) aangezien dat rechtstreeks voelbaar is in het inkomen van de grote baas.
      In ziekenhuizen en andere staatsinstellingen is dat minder voelbaar omdat die toch wel hun salaris krijgen. Dat zag je heel goed bij Amarantis.

      Toch kun je ook niet ontkennen dat veel gemeentes na een fusie veel meer geld kwijt zijn in plaats van besparen.
      Hoe verklaar je dat dan?

 2. Arjan Fernhout

  Zoals gewoonlijk weer neoconservatief bla-bla, Richard Obvious. Uit mijn geheugen een reactie die ik vorig jaar elders plaatste en waaraan zich een beter beeld laat over de gezondheidszorg in de VS:

  = In Nederland zal wel vrijwel niemand iets weten van de Amerikaanse democratische presidentskandidaat John Haywood. Deze bepleit een invoering van een healthcare naar het Engelse model ter vervanging van de desastreuze profit-based gezondheidszorg in de VS. Hij claimt daarmee 1000 miljard per jaar te kunnen besparen .. http://tinyurl.com/cf7zn2y .. Een nog beter idee is het afschaffen van zorgverzekeraars en deze te vervangen door accountable care organizations .. http://tinyurl.com/7lsy3jt =

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.