Socialisten aan de macht: Brazilië


euro-brazilian real

Onrust

In Brazilie is het al weken bal. Het gepeupel demonstreert er op los vanwege de alsmaar toenemende kosten. Inflatie! (*) Maar nu komt de president -Dilma Rousseff, Socialist- het schorrie morrie tegemoet:

[Dilma Rousseff, President Brazilië]: “Mijn regering luistert naar de democratische stem. We moeten leren om de stem van het volk te horen”

Ja, ja. Fijn toch? Maar wat is er nou eigenlijk aan de hand?

Inflatie is een keuze

Laten we eens wat terugfilmen. Ruim een jaartje geleden zei deze juf dat haar regering een actieve politiek van een zwakke munt zal voeren. Zogenaamd om de export aan te wakkeren en dus ‘banen te creëren’ maar in werkelijkheid om haar politieke vriendjes boatloads met geld toe te stoppen over de rug van de burger. Die mag immers al die ‘banen’ betalen via een oplopende inflatie. Het hele verhaal staat hier.

En zo geschiedde. De inflatie is keurig opgelopen tot zo rond de 7 procent, de koers van de Real is 20% gekelderd terwijl de werkeloosheid niet is veranderd. Hoezo is economie niet voorspelbaar?

Een geleerde les

Nu gaat de subsidie beurs weer open. 19 miljard euro om precies te zijn. En daar zullen weer heel wat politieke vriendjes fijn van kunnen schranzen en vreten: Het kwijl loopt ze nu al over de kin.

Wat zal het worden? Nog een metrolijntje hier of daar? Of toch maar gewoon de salarissen van de buschauffeurs opkrikken. ‘T zijn allemaal vakbondsleden en dat ligt politiek lekker. Wij staan voor het volk! Een eerlijk salaris voor iedereen! Geen gezeik, iedereen rijk! BRIC! BRIC! Wij zijn de geweldige BRIC landen! Hosanna!

Maar wie denkt dat je vooruit kunt komen door de overheid je zaakjes te laten regelen komt bedrogen uit. Ook in Brazilië.


(*) Wat ook een pijnpunt is: De kosten van het WK in 2014. 30 miljard US$. (!) Daarmee gelijk de mythe ontkrachten dat zo’n sportfestijn zichzelf wel terugverdient. Miljoenen banen mee geschapen! Is geweldig toch?

Niet dus.

3 reacties

Opgeslagen onder De Jacht op Subsidies

3 Reacties op “Socialisten aan de macht: Brazilië

 1. Colt

  En daarmee is de BRIC-mythe (gebouwd door kapitalisten) ook gelijk doorgeprikt.

  Weer een fijn staaltje kapitalistische propaganda en socialisten-bashing.
  Vergeet je niet een paar landen? Italie, Turkije, Nederland, Amerika (en zeg nou niet dat Obama een socialist is. Hij is net als Rutte sociaal-liberaal). Allemaal hard op weg naar het putje, maar geen socialist in de buurt. Oh, sorry, of mocht ik dat niet zeggen?

  En voetbal is nu meteen een socialisten-plannetje? Ach kom toch op, man.
  Die komt uit het zelfde vat als elk plan om werkgelegenheid te toveren: WK’s, EK’s Olympische Spelen, bananmachines, open grenzen, globalisme. Allemaal (centrum-) rechtse mislukkingen.

  Je kunt wel in de Nederlandse politiek met die cijferfetish van je. Maar geldige argumenten heb je niet tegen het echte socialisme (die van het communistische, niet-stalinistische soort).

 2. Arjan Fernhout

  Laten we even de Brazilianen zelf aan het woord:

  = The Brazilian left, left in a sense of being aligned with socialism and communism, it doesn’t exist anymore. Who took the power was the PT, and that was a hope of change without an ideology, and the party ended up transforming itself in a big spree. (Dus niks bijzonders, dat hebben we bij Tony Blair gezien, bij Wim Kok etc. en ene Melkert wacht in de luwte als 4e op een rij bij de PvdA om de achterban wéér in de maling te nemen) So I don’t know if nowadays we have this left or right inclination. I believe that what is fundamental is the general and huge dissatisfaction.=

  of

  = Now we are living a global crisis. We saw Turkey, where similar things happened. We saw it in European countries because of the economic crisis. Egypt’s Spring. Syria. Those are global dissatisfactions with a model that needs to come to an end. This shaking hands between oppressive governments and huge capitalist corporations, those who own the power, this needs to end. =

  Beetje grofmazig nog allemaal, maar tóch is er sprake van een globaal ontwaken.

  Brazil’s Nationwide Protest Movement Enters Third Week
  http://therealnews.com/t2/index.php?option=com_content&task=view&id=31&Itemid=74&jumival=10355

  Nee, ik ben niet de volgende Karl Marx. Marktwerking is qua allocatieprincipe en prijsmechanisme een neutraal instrument. Waar het om gaat is de manier waarop je dat inzet (om een beschaving te bereiken). Daar hebben de huidige politici door een tragisch gebrek aan talent geen verstand van en dus valt er ook in Europa een stormjaar te verwachten. 2016, denk ik. Misschien nog iets eerder.

 3. Pingback: Hoe links is de media eigenlijk? Voorbeeldje Brazilie | The Logic Free Zone

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.