EU: Belasting op zonnestroom?


Zonnepanelen

Goedkope panelen uit China

De EU overweegt om een extra importheffing op zonnepanelen uit China te heffen.

[Peter Desmet, directeur SolarClarity]: De Europese Unie overweegt een importheffing op Chinese zonnepanelen. (…) Het bedreigt de snelle uitrol van decentrale duurzame energie, het bedreigt de banenmotor die de zonnestroom sector momenteel is en het bedreigt de investeringen van huidige en toekomstige zonnepanelen bezitters.

Tja. Importtarieven op zonnepanelen. Wat moet je daar van denken?

Subsidieslurpen

Ook al klinkt het heel aannemelijk, toch is dit prietpraatje van deze Peter Desmet een ordinaire roep om subsidie. Reken maar even mee.

Elektriciteit van zonnepanelen kost ca 7 ct per kwh terwijl grijze stroom zo’n 23 ct per kwh kost. Tenminste: voor de consument. De productie van grijze stroom kost daarentegen zo’n 8 ct per kwh. Het verschil, 15 ct per kwh gaat als btw en accijnzen naar de belastingen.

Daar komt nog bij dat de 7ct per kwh voor zonne-energie alleen kan als er nog even extra subsidie van de overheid bijkomt en als burgers overtollige stroom overdag & zomers terug kunnen leveren aan het net om het dan ’s avonds en ’s winters weer af te nemen. Maar daardoor moet ongeveer de helft van totale zonne-panelen capaciteit aan kolen- en gascentrales op standby blijven staan.

Nu wordt het sommetje heel anders. Zonnepanelen stroom kost ca 14 ct om te produceren waarvan de burger maar 7 ct betaalt en de rest, 7 ct aan productiekosten en 15 ct aan vrijstelling, door de maatschappij aan extra belastingen en hogere energieprijzen mag worden opgeschokt. En omdat er altijd elektriciteitscentrales op standby moeten staan is de milieuwinst nul komma nul.

Conclusie

Zonne-energie is helemaal niet goedkoper dan grijze stroom. De hausse die nu in zonnepanelen zit kost de belastingbetaler bakken met geld. Ga maar na: Als 100.000 huishoudens voor 4500 kwh per jaar aan zonnepanelen op het dak zetten die per kwh 22 ct aan subsidie kosten dan komt dat neer op een totale subsidie van 100 miljoen per jaar. Over de levensduur van de panelen -20 jaar- is dat 2 miljard (!). Daarom is dat kletsje over al die ‘groene banen’ ook zo onnozel: Zelfs al zouden er 10.000 banen mee gecreëerd worden dan kost dat nog steeds 200.000 euro per baan.

Of anders gezegd: Als je ‘duurzame’ stroom subsidieert met 22 ct per kwh dan is dat -1 kwh bespaart zo’n 400/2 gr CO2- zo’n 1100 euro per ton terwijl een ton aan CO2 rechten op de beurs 3 euro kost. 360 keer zoveel.

En deze Peter Desmet? De man is directeur van een bedrijfje dat Chinese panelen importeert. Vandaar dus dat hij in het geweer komt. Hij ziet vrachtwagens vol met belastingpoet aan zijn neus voorbij gaan.


[UPDATE 14 apr 2013]: D’r is een ware lobby actie aan de gang. Hier weer zo’n snurkertje die beweert dat het 240.000 banen kost. Een lekker bangmakertje: Dat gaat over heel Europa. In Nederland zal het over zo’n 10.000 banen gaan. En dat kost de belastingbetaler 200.000 per baan. Kost, als in “extra belastingen”.

13 reacties

Opgeslagen onder De Jacht op Subsidies

13 Reacties op “EU: Belasting op zonnestroom?

 1. pietjepak

  En omdat er altijd elektriciteitscentrales op standby moeten staan is de milieuwinst nul komma nul.

  Zo hebben wij het nu georganiseerd.
  In Duitsland rukken de systemen per appartementenblok die zowel warmte als stroom leveren op.
  Dan hoeven er dus geen centrales standby te staan.
  Verder lijkt mij er toch milieuwinst te zijn, standby wordt er nauwelijks gas of olie verstookt.
  Slijtage zal ook minder zijn.
  Dan is er de mogelijkheid groene stroom op te slaan, duur, maar ket kan.
  Water omhoog pompen met overschot stroom, en turbines laten draaien als er geen zonnestroom is.

  • > In Duitsland rukken de systemen per appartementenblok die zowel warmte als stroom leveren op.

   Echt waar? Als zo’n mini-centraletje voordeliger was dan zo’n grote kolencentrale dan stond het land al decennia geleden vol met die dingen … not.

   Wat een domme dingen zeg je toch.

   • Arjan Fernhout

    Leuk antwoord dit. Had ook van Deng Xiaoping kunnen komen. Die zei in 1978 al dat het niet uitmaakt welke kleur de kat heeft. Als ie maar muizen vangt. Als je maar lang genoeg wacht aan de oever van de rivier …

 2. pietjepak

  Die dingen mochten niet bij ons.
  De stroomboeren, KEMA als hoofdkwartier, hielden daar niet van.
  Koelwater gebruiken voor stadsverwarming, ook al niet.
  Kijk eens wat naar Duitse tv, zie je ze bij bosjes.

 3. Toch zit de energiemarkt ietwat anders in elkaar. Uitbouw van de netwerken a.g.v. de ‘Energie Wende’ in DE, betaalt NL ook aan mee, omdat Tennet een Nederlands staatsbedrijf is en geen geld op de markt kon vinden.. Dat werd dus door de voormalige MvEZ,ook wel als een ‘rat’ omschreven, opgelost door een extra heffing op de stroomtarieven. Daarmee wordt een zogenaamde Credit Default Swap afgedekt om 100 miljard uit de markt te halen.
  Dan praten we over windenergie vanaf de Noord- en Oostzee. Bovendien moeten de nieuwe centrales in Delfzijl tenslotte ook aan het Europese netwerk aangesloten worden, omdat de kerncentrale in Lingen, 20 km van de grens, in 2018, uiterlijk 2020 dicht gaat.
  Vergeet ook de biogas installaties niet. Dit gas wordt gebruikt voor aandrijving van turbines. Lang leve de gesubsidieerde mais en koolzaad.
  En wat de Chinese zonnepanelen betreft, goedkoop is duurkoop, Maar als je snel investeringen terug wil verdienen en subsidie opstrijken, plus een hoop ellende, koop Chinese platen en bekabeling. En dan maar bidden dat er geen blikseminslag komt.

  Maar je hebt gelijk, de maatschappelijke kosten voor zon-, wind-, en bio-energie zijn duurder dan energie uit fossiele en kerncentrale’s. Dit probleem wordt alleen maar groter dankzij de schaliegaswinning in Amerika. Dijsselbloem moet rekeninghouden dat Terra minder winst gaat afdragen aan de Staat. Nog een tegenvaller, die de burger op z’n bordje krijgt.

 4. Nog zoiets, ik heb aardwarmte, 60 mtr de grond in. De twee pompen lopen op een heleboel platen voor vloerverwarming in goed ge-isoleerde vloer en warm water. Bijna gratis verwarming in echt een joekel. Probeer dit in Nederland en dan heb je een leger ambtenaren en landsadvocaten op je dak. Herinner je Jorritsma nog?

  • Ik kan aan de bovenstaande raaskal echt geen touw vast knopen.
   Kun je ook in normaal Nederlands uitleggen wat er aan de hand is?

   Uiteraard is “alternatieve” energie m.b.v. zonnepanelen of wind typisch weer een linkse aangelegenheid.
   Geld van de een afnemen en het schenken aan een ander en dan doen alsof ze de planeet eigenhandig hebben gered…
   Ondertussen natuurlijk ook zelf hun zakken ruim vullende op kosten van die domme belastingbetaler, die smerige vervuilende burger.
   Pure haat dus weer jegens de gewone man, geïnitieerd vanuit de immer beter wetende en patent op moreel gelijk hebbende linkse kringen.
   Ik kots op ze.

 5. pietjepak

  Maar je hebt gelijk, de maatschappelijke kosten voor zon-, wind-, en bio-energie zijn duurder dan energie uit fossiele en kerncentrale’s

  Reken eens voor.

 6. @gravatar ‘linkshater”. Bovenstaande raaskal” volgt dit blogje uitsluitend om uit de reakties een indruk te te krijgen hoe discussies zich bewegen, welke niet gehinderd worden door enige vorm van kennis, linkshater.

 7. vanhetgoor

  Steeds weer dingen die banen kosten, wat een onzin. Toen na de tweede wereldoorlog het particuliere autobezit steeg was dit een slag voor de stalhouderijen en de koetsenmakers. Het was weer een voordeel voor de paardenslagers. De lantaarn-opstekers konden gaan bij de introductie van de elektrische straatverlichting, dat heeft in Nederland ook vele tienduizenden banen gekost, vergis je niet! Het is een groot onrecht. Kolenboeren en het aardgas. Doodgravers en penicilline. En nu dan weer 240.000 Europese banen op de tocht in de groene energie? Ik kan zonder het na te zoeken zeggen dat dit onzin is. Het maakt ook niet uit. De maatschappij is nooit klaar, is elke dag in beweging en elke dag, ook op zaterdag en zondag, worden er nieuwe dingen uitgevonden die verouderde zaken overbodig maken.

  Als er goedkope Chinese zonnepanelen zijn die dure Europese zonnepanelen overbodig maken dan is er iemand die niet heeft opgelet. Iemand heeft iets niet begrepen. De zonnepanelen zijn er niet voor de energie, maar om de import (van energie) te verminderen. Een zonnepaneel dat betaald wordt aan China heeft absoluut nul komma nul waarde voor de Europese energiebehoefte of de Europese economie. De zonnepanelen zijn bedacht om mensen aan het werk te houden, als deze banen vervolgens naar lage lonen landen worden verscheept dan heeft iemand ergens iets niet begrepen.

  Overigens de cijfers kloppen niet. Een zonnecel heeft alleen productiekosten en vervolgens heeft men gratis energie, aardgas moet steeds weer aangeschaft worden en wanneer het op is moet er weer nieuw worden aangeschaft. Dit is apen met knikkers vergelijken.

  • Van het Goor,

   Een zonnecel heeft alleen productiekosten en vervolgens heeft men gratis energie, aardgas moet steeds weer aangeschaft worden en wanneer het op is moet er weer nieuw worden aangeschaft. Dit is apen met knikkers vergelijken.

   Hoezo? De operationele kosten zijn inderdaad lager dan bij een gas centrale omdat je geen aardgas hoeft te kopen. Maar de afschrijving en de rente tellen weer harder mee.

   Wat is daar mis mee?

   Trouwens, het proces dat je beschrijft heet ‘Creative Destruction’ en is voor het eerst onderkend door Schumpeter in 1942, die door nota bene Marx op het idee was gekomen. Ik heb d’r ook wat over gebrabbeld.

 8. Pingback: Zonnepanelenfabrikant failliet, 3000 banen weg? | The Logic Free Zone

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.