Waarom Socialisme niet werkt: Frankrijk


fralib-bastille-stephane

The cost of doing business

Unilever wil een fabriek sluiten in Frankrijk. Dat blijkt verdomde lastig:

[Olivier Leberquier, vakbond CGT] “De Franse wet staat achter ons: een bedrijf dat een miljardenomzet heeft mag geen fabrieken sluiten.”

Tja. Miljarden omzet -en winst- dus geen ontslagen?

De Analyse

Unilever is inderdaad een groot bedrijf met productievestigingen in elk land over de hele wereld. Maar ook Unilever moet gewoon rationaliseren. Sinds 2000 is het aantal werknemers al met 40% teruggelopen, van 300.000 toen naar 170.000 nu.

De communistische(!) vakbond CGT vindt het misschien maar niks dat een vestiging dicht gaat maar de gevolgen voor Frankrijk als geheel zijn veel groter. Of dacht je dat Unilever nog nieuwe investeringen in Frankrijk zal gaan doen? Een ding staat als een paal boven water: Bij Unilever op de directievloer staat door ‘Frankrijk’ een groot rood kruis. En niet alleen bij Unilever, ook andere bedrijven die kunnen kiezen kijken wel link uit om nog maar een cent in La Belle France te steken. Dank je de koekoek, Alphonse!

Conclusie

Wie denkt dat globalisering niet voor hem geldt krijgt het deksel op zijn neus. Niet alleen de burger plukt er de vruchten van maar ook dit soort uitvretertjes die denken dat ze een bedrijf de arm op de rug kunnen draaien moeten er aan geloven. En dat gaat behoorlijk pijn doen:

Unemployment numbers in France rose in January to 3.16 million. The figure is at its highest since January 1997

Spreken ze eigenlijk Grieks in Frankrijk?

12 reacties

Opgeslagen onder Economie

12 Reacties op “Waarom Socialisme niet werkt: Frankrijk

 1. Colt

  Ben je nu serieus socialisme en liberalisme door elkaar aan het gooien?

  Steeds maar productie verplaatsen omdat dat goedkoper is of omdat dat (zoals liberalen dat zo lekker makkelijk zeggen) beter uitkan.

  Je vergeet wel dat er in één klap 170.000 mensen op straat staan! 170.000 mensen die het heel zwaar gaan krijgen om een andere baan te vinden. 170.000 mensen die hun gezin niet meer kunnen onderhouden. 170.000 gezinnen die lijden omdat ergens anders meer winst te halen valt. Niet eens omdat er verlies geleden wordt, nee, omdat er te weinig WINST gemaakt wordt.

  Dat heeft niets met socialisme te maken, dat heeft te maken met menselijkheid en de ronduit egoïstische en egocentrische houding van Liberalen en Libertariers.

  Wat betreft je dommige ‘tag’ “wel vreten niet werken”: deze mensen willen juist dolgraag werken, maar dat wordt ze ontnomen door hun werkgever.

  Dom rechts zou hier meer op z’n plaats zijn.

  • Hoe kom je aan die 170.000 die in een klap op straat staan? Heb je daar een linkje voor?

   • Colt

    “Unilever wil een fabriek sluiten in Frankrijk.” en “Sinds 2000 is het aantal werknemers al met 40% teruggelopen, van 300.000 toen naar 170.000 nu.”

    Mocht jij bedoelt hebben dat het complete Unilever personeelsbestand 170.000 is, dan is dat niet heel duidelijk. Desalniettemin, het zal waarschijnlijk om een paar duizend man gaan. De gevolgen voor die gezinnen is er niet minder om.

    • > het zal waarschijnlijk om een paar duizend man gaan

     Hoe kom je daaraan? Heb je daar een linkje voor?

     • Colt

      Het zijn er geen twee, dan gaan ze niet met zoveel man de straat op.

      Nu je toch zo door zaagt over linkjes, heb jij er geen één?
      Waar baseer jij je verhaaltje op?

      • Mijn linkje staat in het postje. Het gaat over 100 man. Unilever biedt ze een sociaal plan aan maar dat vinden ze niet genoeg. Toch kan dit over maar een paar duizend euro per persoon gaan denk ik.

       De gevolgen daarentegen zijn veel groter. Honderden multinationals denken wel drie keer na voordat ze in Frankrijk gaan investeren, wat tientallen miljarden investeringen scheelt. Daardoor zullen de lonen van miljoenen Fransen achterblijven.

       Moraal van dit verhaal: Een klein groepje vakbondsmensen kunnen miljoenen mensen op de blaren laten zitten.

       • Colt

        “Toch kan dit over maar een paar duizend euro per persoon gaan denk ik.”
        Werkelijk…enorme multinationals die zich druk maken over een paar duizend euro…of nee, zo zijn ze natuurlijk rijk geworden.

        Enorme bedrijven met miljarden omzet voelen paar duizend niet, de ontslagen arbeiders en hun gezinnen wel. En wat te denken van de familie die weer geld moet ophoesten om ze te laten eten. Of moet dat van de regering komen volgens jou?

        En jij denkt dat deze kleine demonstratie enige invloed heeft op wie waar investeert? Daar hebben multinationals zich nog nooit druk om gemaakt. EN als mensen in Frankrijk dit doen, waarom zouden ze dat dan niet in Polen, Marokko of China doen? Die Miljoenen lonen is ruim overschat. Hooguit een aantal omdat een enkel klein bedrijf niet naar Frankrijk vertrekt.

        Overigens, hoeveel Multinationals zullen nu überhaupt in Europese landen willen investeren? Ik denk dat ze al een hele poos keihard naar de BRIC-landen rennen. Die komen pas weer terug als óf de lonen hier gezakt zijn, óf de lonen daar gestegen. Als ik zie hoe Rutte II nu bezig is, vrees ik het laatste.

        Mijn moraal is dan dus: Vakbonden slaan nog geen deuk in een pakje boter. Zeker die paar in Europa.

        ps. Ik ken genoeg Communisten en Anarchisten in Europa die de CGT verre van Communistisch beschouwen. Just so you know.

 2. Pingback: Frankrijk: Op weg naar het putje? | The Logic Free Zone

 3. Pingback: Frankrijk: De prijs die je betaalt voor Socialisme is hoog. Heel hoog. | The Logic Free Zone

 4. Pingback: Lachwekkend: Ook de Fransen sjansen met de City | The Logic Free Zone

 5. Pingback: Met de Franse slag … | The Logic Free Zone

 6. Pingback: Pizzamachines vs de vakbonden: een ongelijke strijd | The Logic Free Zone

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.