Het Linksche Vergif


Afgelopen weekend met mijn oudste naar een middelbare school geweest om te kijken of dat wat voor haar was. Lokaaltje met Duits, eentje met Natuurkunde (leuke proefjes gedaan!) en ga zo maar verder. Dus ik sta in de Economie-klas en sla daar een boekje open:

Wat is het goede antwoord?

Hersenspoelen

De meeste mensen zullen ‘groter dan in Nederland’ aankruisen. Immers, dat hebben we zo op school geleerd en iedereen weet toch dat in Amerika het ieder voor zich is en god voor ons allen?

Maar laten we toch maar onze eigen hersentjes eens gebruiken. Ook al zijn ze jarenlang met een socialistisch sausje gebakken op een laag vuurtje.

Ten eerste. Amerika is veel groter dan Nederland. Amerika vergelijken met Nederland is hetzelfde als Nederland vergelijken met Europa. Zijn wij hetzelfde als de Grieken? Een eerlijkere vergelijking is Europa vergelijken met de VS. Is de gelijkheid in de VS groter of kleiner dan Europa als geheel? Nu opeens is de VS veel aantrekkelijker dan het socialistische Europa. Of zou je graag in Roemenië of Bulgarije wonen? Of Griekenland?

Tweede punt. Amerika is ook veel diverser dan Nederland. Zou je toch de VS met Nederland willen vergelijken, vergelijk dan de autochtone blanke Amerikaanse bevolking met de autochtone Nederlandse bevolking. Zul je zien: De armste 20% van de Amerikaanse blanke bevolking is een stuk rijker dan de armste 20% van de Nederlandse blanke bevolking. Conclusie: Ja, de ongelijkheid in de VS is groter dan in Nederland. De vergelijkbare bevolkingsgroep is namelijk rijker dan wij en sommigen zelfs extreem veel.

Nog meer Pesky Facts

Wie –serieus– nadenkt over ongelijkheid weet dat alleen naar de centen kijken weinig nieuws oplevert. Belangrijker is bijvoorbeeld te kijken naar hoeveel mensen per huishouden er ook daadwerkelijk werken. Wat blijkt? In de top 20% werken er gemiddeld 2 mensen per huishouden, in de onderste 20% minder dan een half. De mythe dat iemand 3 baantjes moet hebben om zichzelf te kunnen onderhouden is daarmee wel doorgeprikt.

Of kijk naar zo iets simpels als alleenstaande moeders. Huishoudens waar beide ouders nog aanwezig zijn hebben gemiddeld anderhalf keer zoveel inkomen als alleenstaande huishoudens. Tienerzwangerschappen zijn -niet verwonderlijk- erg populair onder zwarte amerikanen. Of kijk naar opleiding: Ieder jaar extra opleiding levert 5-10% meer salaris op. Vooral blanken en Aziaten maken hun school af.

Nog eentje om het af te leren dan? Amerikanen hebben twee keer zoveel eerste generatie immigranten dan wij. Die hebben doorgaans veel minder opleiding en meer kinderen. Ergo: De ongelijkheid neemt toe. Maar dat is precies 180 graden de omgekeerde wereld: Die mensen zijn naar de VS gekomen omdat ze er op vooruit gaan. Wie dat als negatief afschildert heeft er of niets van begrepen of jaagt een tweede agenda na.

‘We already know the truth, let’s look for the facts’

Wie claimt dat de ongelijkheid in de VS hoger of lager is dan in Nederland kletst maar wat. Dat is hetzelfde als zeggen dat appels lekkerder zijn dan peren. Een heleboel van die ongelijkheid komt uit keuzes die mensen zelf maken of doordat volkomen verschillende bevolkingsgroepen met elkaar vergeleken worden. Daarmee heeft de hele discussie iets groezeligs gekregen: Niet de feitelijke waarheid staat meer voorop maar de bevestiging van het eigen politieke idee hoe de wereld in elkaar zit.

En doe je dat bij kinderen dan is daar een naam voor: Indoctrinatie.

12 reacties

Opgeslagen onder Links

12 Reacties op “Het Linksche Vergif

 1. Arjan Fernhout

  Here are the facts: – Is the US becoming a third world country? –
  http://mapscroll.blogspot.nl/2009/04/is-us-becoming-third-world-country.html

  Nee, de gini factor is niet relatief. En het educatieve vraagje is daarop afgestemd. Overigens een zeer eenvoudig blogje. Er is meer inzicht te verwerven als je googeld op wat hierboven tussen streepjes staat. Waarom ga je niet een keer buiten spelen? Hier bijvoorbeeld:
  http://kunstminnares.wordpress.com/2013/01/27/vertrek-van-dochters/

  • Arjan,

   Volgens mij heb jij niet goed begrepen wat ik zei. Het simpele feit dat de gini factor hoger is in de VS dan in Nederland is waar, maar vertelt maar het halve verhaal over ongelijkheid.

   • Arjan Fernhout

    Explain, please

    • Arjan,

     Je kunt de gini coefficient voor nederland en voor de vs uitrekenen. Die van de vs zal groter zijn. Maar als je dan concludeert dat de ongelijkheid in de vs groter is dan in nederland dan doe je iets fout.

     De berekening gaat uit van een ceteris paribus. Dat is overduidelijk niet het geval. Dat staat in mijn verhaaltje. Wie beweert dat de ongelijkheid in de vs groter is dan in nederland staat met droge ogen te roeptoeteren dat appels lekkerder zijn dan peren. Wat ik zeg is ook helemaal niet controversieel. Dit soor indicators kun je eigenlijk -en dan nog maar zozo- gebruiken om veranderingen binnen een land te volgen.

     Omdat dit soort lesstof eindeloos gereviewed is door het ministerie kom ik dan tot de conclusie dat dit met opzet bij kinderen er wordt ingepompt. Je zou nedeland ook met japan of met china kunnen vergelijken. Of met europa als geheel. Maar dat gebeurt niet.

     Ik denk dat hier een waarde oordeel oxber de amerikaanse politiek tov de nederlandse politiek achter zit.

     • Arjan Fernhout

      Tja. de SP stelde dat in 2010 dat 1 op de 14 huishoudens in armoede leeft (534.000 waarvan 30% langdurig) waarop Mark Rutte stelde dat er geen sprake was van armoede maar van lage inkomens. Nu heeft de laatste altijd al een lange neus gehad, want de SP baseerde zich op cijfers van het CBS die formeel bij een bepaald inkomen armoede constateert. Rechts in Nederland is nogal America-minded en over armoe in Nederland steekt links het niet onder stoelen of banken. Willem Schinkel beschouwt in “De nieuwe democratie” Nederland in politiek opzicht als een museum onder neoliberaal beheer. Het gemiddeld inkomen van de onderste 90% in Nederland is 45.000 euro en in de VS $31,244, dus 21.343 euro. Verder leven bijna 50 miljoen Amerikanen van voedselbonnen….

      http://www.sp.nl/nieuws/spanning/201103/kleine-belasting-op-de-topvermogens.shtml

      http://www.money-for-nothing.nl/overig/infografics-over-sociale-ongelijkheid

      Als je dit afzet tegen PPP per capita (VS:48,112 Nederland: 42,772) over de gehele bevolking, dan moet je politiek wel heel hard poetsen om je verhaal nog overeind te houden. Want de factoren die jij aangeeft kunnen dit niet verklaren en van links vergif is geen sprake.

 2. Colt

  Haha, wat ben je toch een verongelijkte liberaal.

  Kom we gaan weer eens zeiken over socialisme in de vrije markt.

  Socialisme in de vrije markt? Snap je nou gewoon niet wat socialisme is, of wíl je het niet weten?
  Socialisme is tegen de vrije markt-economie.

  Je bent gewoon boos dat er een menselijke kant zit aan economie. Wen er maar aan. Waar mensen werken zullen verschillen en emoties een rol spelen.

  Daarnaast is de macht van neo-liberaal in Amerika een stuk groter. De big-two (Republikeinen en Democraten) zijn beide zijn liberaal. Dat “socialistische” van de Democraten? Neo-liberaal.

  Weet je wat ze je in schoolboeken leren? Hoe slecht en gevaarlijk het socialisme wel niet is. De enorme stapel doden en verminkte volwassenen en kinderen, die het kapitalisme elke dag nog achter laat wordt voor het gemak maar even verzwegen.

  En het mooiste is: je link met links noem je nergens meer. Wat was er nou zo links aan? De menselijke factor? Verschillen tussen mensen?

  Onbeargumenteerde provocaties. Liberale woorden-diarree. Blijven dromen Richard. Wat zei je ook al weer? “Maar laten we toch maar onze eigen hersentjes eens gebruiken.”

   • Colt

    Dat was nou juist mijn vraag: wat is je punt?

    Waar haal je een linkse link vandaan?
    De vraagstelling alleen al, doorspekt van liberaal geneuzel. Om daar nou termen als “socialistische prietpraat” en “indoctrinatie” aan te hangen raakt kant noch wal.
    Mocht er een ideologie worden beschuldigt van indoctrinatie, dan is het wel het neo-liberalisme.
    Reeds in de eerste klassen van de basisschool worden tere kinderzieltjes lastig gevallen met termen als “ondernemen” en “geld verdienen”.
    In plaats van kinderen leren hoe te leren, worden ze meteen al geïndoctrineerd met het slinkse liberale gedachtegoed. Meteen inprenten dat economische ongelijkheid hoort. Waarom niet meteen al het speelgoed van de arme kindertjes afpakken op de kinderopvang?

    Sorry, wie indoctrineert nu in het onderwijs?

    • … ?

     Ik kan het niet volgen. Wat is nou je punt?

     • Colt

      Ik zou het willen schreeuwen, maar dat komt niet over via internet.
      Dus nogmaals:
      Het is niet het socialisme dat indoctrineert, het is neo-liberaal!

      Duidelijker als dit krijg ik het echt niet…

      • Dus als je zegt dat mensen vrij zijn om te doen en laten wat ze willen dan indoctrineer je tieners?

       Gaat het verder goed met je?

       • Colt

        Het mooie is juist dat je niet vrij bent om te doen en laten wat je wil.
        Je MOET werken voor je eten.
        Doe je eens wat je wil en je zou stoppen met werken, dan krijg je een uitkering waarmee je door allerlei regels gebonden bent.
        Daarnaast wordt je door anderen gezien als een profiteur en een luie donder die niks uitvoert en dus feitelijk niet wil doen wat zij willen.
        Of je wilt wel werken, maar je kunt geen baan vinden omdat neoliberale bankiers de economie naar de klote hebben geholpen.

        Sorry, doen wat je wil zei je?

        Vrijheid door socialisme? Geen economische verschillen meer? Iedereen politiek gezien gelijk? Geen discriminatie, sexisme en andere onderdrukking meer?

        Ach en wee! De socialisten willen ons indoctrineren!

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.