Schietpartij in de VS: Extra ‘gun control’ nodig?


m16

Het dilemma

In de VS is afgelopen vrijdag weer een enorme schietpartij geweest op een lagere school. 27 doden waaronder 20 kinderen, enkele leraren en de dader zelf. Behalve dat dit een krankzinnige ramp is voor de ouders en familie van de slachtoffers -het zal je kind maar wezen- laait in de VS meteen de discussie rond ‘gun control‘ weer op.

Moeten de Amerikanen strengere wetgeving t.a.v. wapenbezit invoeren?

De argumenten

De argumenten voor kan iedereen zo noemen. Het klinkt logisch dat het redelijk vrije wapenbezit dit soort incidenten uitlokt. Iedere idioot kan een machinegeweer kopen en een school inlopen. Appeltje-eitje dus?

Laten we maar eens wat data opscharrelen.

Moorden.2

Het aantal moorden in de VS neemt, net zoals in Nederland al jaren af. Dat staat loodrecht op de theorie dat wapenbezit moordpartijen in de hand werkt: Het aantal wapens in de VS neemt jaar-in-jaar-uit alleen maar toe.

Moorden.1

2/3de van alle moorden in de VS wordt met vuurwapens gepleegd terwijl in Nederland -dat heel strenge vuurwapenwetten heeft- nog steeds 1/3de van alle moorden door vuurwapens komt. Dat is raar: In Nederland heeft minder dan 1% van de bevolking een vuurwapen terwijl in de VS 40% van de huishoudens een pistool in huis heeft. Kennelijk is het zo dat een veertigvoudig vuurwapen bezit slechts een dubbel aantal vuurwapenmoorden oplevert. En al zou je het aantal moorden door vuurwapens in de VS op Nederlands niveau krijgen dan zouden Amerikanen elkaar nog steeds meer dan drie keer zo vaak afmaken. Als ze elkaar dan niet wat vaker met een honkbalknuppel te lijf gaan.

Trouwens: In Nederland is wapenbezit weliswaar illegaal maar in de praktijk alleen voor de brave oppassende huisvader. Criminelen laten zich daar niet door afschrikken. Het wapenbezit onder criminelen is in Nederland niet hoger of lager dan in de VS. Vergelijk dit bijvoorbeeld eens met het aantal ‘hot burglaries‘, een inbraak terwijl de eigenaar thuis is. Dat is in de VS in 20% van de gevallen terwijl het in Nederland 50% van de gevallen is. De zonneklare reden is dat inbrekers wel link uitkijken om niet overhoop geschoten te worden.

Conclusie

Dit incident is gepleegd door een psychopaat die via zijn moeder aan vuurwapens is gekomen. Hoe je het ook wendt of keert: Dat zal met strengere wapenwetgeving niet voorkomen worden. Daarbij zijn er al honderden miljoenen wapens in omloop in de VS: voordat die allemaal verdwenen zijn, zijn we een eeuw verder. Tot die tijd betekent strengere wetgeving dat de oppassende burger minder kans heeft tegen goedbewapende idioten en criminelen.

Wat zou er gebeurd zijn als dit meisje een pistool in haar tasje had gehad?

1 reactie

Opgeslagen onder De Irrationele Mens

Een Reactie op “Schietpartij in de VS: Extra ‘gun control’ nodig?

  1. Pingback: Lekker spinnen met Obama: Gun Control | The Logic Free Zone

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.