Spelen met Linksche Menschen: Urban Homesteading


The Simple Life

Als je zoals ik de hele wereld rondreist -ik zit nu al meer dan 2 jaar in hotels- en je ’s avonds op je kamertje terugkomt met een sixpack van de seven-eleven om de hoek dan denk je wel eens: Wat is dit voor een waanzin? Dit kan niet goed zijn voor een mens.

Op de joe-tjoeb kun je een eindeloze reeks filmpjes vinden van mensen die -al dan niet met hun hele familie- zich in zekere mate teruggetrokken hebben uit de samenleving. Een soort back-to-nature idee. Populair in de sixties & seventies, kibbutzen in Israël of zelfs daarvoor al.

Verstandig? Realistisch? Moeten we weer onze eigen groenten gaan verbouwen?

Smoke & Mirrors

Het filmpje hierboven geeft een mooi voorbeeld van wat dit betekent. Op het eerste gezicht idyllisch: Je tuin in Suburbia vermeubelen tot een heuse groene oase en verder niet meer afhankelijk zijn van de rat-race. Je eigen eten verbouwen, de frisse buitenlucht. Wat wil een mens nog meer?

Maar wie naar de details van dit filmpje kijkt ziet toch een ander beeld. Deze man kan alleen overleven als zijn klanten -hij levert organische groenten aan restaurants- $13 voor een salade kunnen rekenen. Denk namelijk maar niet dat hij ‘onafhankelijk’ van de maatschappij is: Hij verbouwt weliswaar wel groenten maar geen tarwe, rijst of mais. Laat staan kleren, computers of spijkers om zijn ‘raised beds’ te maken. Dat zal toch gekocht moeten worden. En die auto van hem -een enorm bakbeest op 6 cylinders- rijdt weliswaar op biodiesel gemaakt van afgedankt frituurvet, mijn ‘auto’ rijdt op menskracht: Een bakfiets.

Het familie-inkomen is $30k per jaar voor 5 man. Dat is weinig, zeker omdat er geen ziektenkostenverzekering en pensioen bij zit. Daarbij moeten ze er met hun 5-en nog hard voor werken, dag in, dag uit. Dan kun je beter hamburgers gaan flippen voor de helft van de tijd: Meer geld en minder moeite.

Nee dank je

De mythe rond ‘urban farming’ is dat je je huidige levensstandaard kunt houden en tegelijkertijd een beetje hobbyboer rond het huis kunt spelen. Dat is onzin. Dat kan alleen maar als je een niche in de markt hebt gevonden die je zorgvuldig met een kiene marketing op kunt poetsen. Het klinkt leuk maar het is en blijft een marketing truc: Mensen met schuldgevoelens geld uit de zak kloppen.

Wie biodynamisch-dynamisch wil gaan boeren doet er goed aan eens te gaan kijken in Afrika. Daar leeft een groot gedeelte van de bevolking nog volgens goede macrobiotische principes. Gaan de mensen niet dood van de honger dan wel van de meest simpele ziektes. Of ze maken elkaar af omdat ze nooit hun dorp uit zijn geweest en alles van buiten maar vreemd vinden.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Overig

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.