Ghandi: Heilige?


The Birth Of A Tool. Part I. Axe Making (by John Neeman) from John Neeman Tools on Vimeo.

De Stelling

Toen ik jong was -krankzinnig lang geleden zei deze beukennoot- hadden we mensen waar we naar opkeken. Mandela bijvoorbeeld. Of Ghandi. Ik heb die film wel drie keer gezien.

“It is a tragedy of the first magnitude that millions of people have ceased to use their hands as hands. Nature has bestowed upon us this great gift which is our hands. If the craze for machinery methods continues, it is highly likely that a time will come when we shall be so incapacitated and weak that we shall begin to curse ourselves for having forgotten the use of the living machines given to us by God.”

Mahathma Ghandi

De bijdrage van Ghandi aan de ontwikkeling van India -en dus de hele wereld- staat buiten kijf. Maar geldt dat ook voor zijn economische theorietjes?

De Feiten

Het eerste feit is dat sinds de onafhankelijkheid van India de economische groei eigenlijk volledig afwezig is geweest

Data Angus Maddison

Pas sinds de 90’er jaren is de groei er een beetje ingekomen.

De oorzaak hiervoor is ook niet moeilijk te vinden. De eerste 4.5 decennia na de onafhankelijkheid is India bestuurd als een Socialistisch Paradijs. Neem bijvoorbeeld de uitspraak van Ghandi dat iedere Indiër zijn dagelijks brood moest kunnen verdienen met het spinnen van katoen. Dat kan alleen maar bereikt worden door enorme tariefmuren en het regelrecht verbieden van machines.

De gevolgen laten zich raden: Kleding in India was extreem duur en veel te veel mensen zaten opgesloten in piepkleine baantjes waar ze net genoeg verdienden om heel langzaam dood van de honger te gaan. Een kastenmaatschappij. Pas toen de huidige premier -toen nog minister van Financiën- in 1991 de economie een beetje hervormde begon India los te komen.

Conclusie

Ghandi is het zoveelste voorbeeld van politici die goede bedoelingen hebben en het volk daarvoor laten opdraaien. Het aantal mensen in India dat vroegtijdig dood is gegaan door de achtergestelde economie loopt in de honderden miljoenen. Het leed is niet te overzien. Door een naïeve kijk op de samenleving en een totaal onbegrip van de meest elementaire economische principes wordt het volk meegesleept het verderf in, de dood in.

En dat is ook Ghandi’s nalatenschap.

4 reacties

Opgeslagen onder Economie

4 Reacties op “Ghandi: Heilige?

 1. India is belangrijker dan China en gaat nog belangrijker worden. India is de grootste democratie ter wereld. En China heeft een tweeslachtig systeem van communisme met een klein aantal aspecten van het kapitalisme, met één verschil: er is absoluut geen ruimte voor een rechtvaardige evenredige volksraadpleging. Het volk in China heeft niets te zeggen. De partij in China maakt uit wie verkiesbaar mag zijn. Alleen het uiterlijk vertoon wat bij het kapitalisme en democratie hoor lijkt er te zijn. Veel mensen met een laag inkomen, een klein aantal mensen dat zich op een schandalige manier mag verrijken. In India zijn er van ouds her altijd grote inkomensverschillen geweest en vroeger was er de feodale staat, tegenwoordig de democratie. Doordat er nu meer mensen een betere kans maken op een betere opleiding staat India er beter voor. Terwijl China India nooit zal kunnen inhalen, de natuurlijke ontwikkeling van een maatschappij in wording is door het ontbreken van persvrijheid in China niet mogelijk.

  • Van het Goor,

   Ik ben niet zo positief over India.

   “The Indian state is increasingly unable to provide a range of basic services: health, education, physical security, rule of law, water and sanitation. The writ of the Indian state, for example, covers only about 80% of India, with the tribal belt essentially contested by Maoist insurgents. The private sector can substitute for some of these deficiencies but never completely. – In the long run, growth is determined by effective state capacity: that is India’s weakness compared with China.”

   B.v. voor economische ontwikkeling van een land is het democratisch gehalte niet doorslaggevend, zeker niet in de beginfase.

   http://blogs.cgdev.org/globaldevelopment/2012/10/the-economist-debates-is-indian-growth-in-jeopardy.php

 2. Dennis

  Ghandi was een hitler lover en een racist die maar wat graag meedeed aan de engelse slachtpartijen op zulu’s (en die daarna van wat racistisch commetaar voorzag… een typische heilige voor slinks dus… ik heb nu nog maar niet over z’n geweldadige gedrag tov z’n eigen en andere vrouwen of zijn seksuuele voorkeuren. Kortom met opgeklopte lucht bouw je geen landen.

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.