Wie betaalt de Publieke Omroepen eigenlijk?


Data Rijksoverheid.nl, Medianed.com, KRO, Wikipedia + Eigen berekeningen auteur

De Stelling

Ik heb het er al vaker over gehad: De Publieke Omroepen zijn niet meer van deze tijd. In plaats van het algemene belang of als ‘hoeders van cultuur’ -beetje pompeus maar goed- zijn deze omroepen allang omgevormd tot kanalen voor politieke partijtjes.

Dus wegwezen?

Nederland is een vrij land. Je mag hier -zo’n beetje- zeggen wat je wilt en voor een rechtse knakker als ik is dat het hoogste goed. Mij zul je niet horen over verbieden, wat je ook uitkraamt en hoe weerzinwekkend het ook is. Wil je de Koningin uitschelden? Ga je gang. Holocaust ontkennen? Sure. Wil je God, Allah of het flying spagetti monster voor rotte vis uitmaken? Ik hou je niet tegen. Vind je de PVV of de SP maar niks? Wat jij wilt.

D’r is echter een voorwaarde: Niet van belastingcenten. Belastingpoet moet iedereen afschuiven, je kunt niet weigeren. Dat betekent meteen dat het voor algemeen belang ingezet moet worden, voor zaken die niet realistisch door burgers zelf geregeld kunnen worden. De overheid moet neutraal zijn in haar opvattingen. Wie het niet eens is met een ander kan dat luidkeels gaan lopen rondtoeteren of zelfs via de rechtbank z’n gelijk proberen te halen maar de overheid is daar geen speler in. De overheid doet niet mee in het publieke debat. Punt. Uit.

Wie betaalt dit?

De overheid pompt jaarlijks bijna 580 miljoen in de Publieke omroepen. Een dikke-duim schatting van de bijdrage van leden is rond de 35 miljoen terwijl de tv gidsen zo’n 40 miljoen opbrengen. Dat komt er dan op neer dat voor elke euro die mensen vrijwillig dokken -de eigen leden bijdrage- de overheid meer dan vijftien keer zoveel bijschokt.

Conclusie

Ook al verkondigen de PO dat zij een actieve lendenorganisatie hebben, in de praktijk is dat niet zo. Het maximum wat ze hun leden uit de zak kunnen kloppen is een tientje plus nog zo iets voor de tv gids. terwijl de overheid daar nog eens 150 euro naast legt. En daarmee zijn de PO gewoon een staatsbedrijf, net zoals Defensie of de Politie.

[Update 17 Sept]: Getallen & graphic ietsje aangescherpt

3 reacties

Opgeslagen onder De Jacht op Subsidies

3 Reacties op “Wie betaalt de Publieke Omroepen eigenlijk?

  1. G.Deckzeijl

    Hier is die specialist nog een keer(na klikken op gehad hierboven)
    http://tinyurl.com/3v53o5g

  2. Pingback: Het betere doemdenken: De VPRO | The Logic Free Zone

  3. Pingback: Lekker spinnen met … de VPRO! | The Logic Free Zone

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.