Indoctrinatie? Get ‘m while they’re young!


Complot?

Ik ben niet zo van de complotten. Als je kunt kiezen tussen samenzweringen of ouderwetse incompetentie dan kies ik voor het laatste. Wie zelf in een groot bedrijf heeft gewerkt herkent het meteen: Het feit dat een moloch als de overheid überhaupt nog iets klaar krijgt is op zich al een wonder.

Maar soms is het moeilijk om de rug recht te houden. Als je dochter opgewonden van school thuis komt met de mededeling dat ‘climate change’ voor het warme weer in de VS zorgt dan word ik een beetje moedeloos. (Zelfs al zou CC bestaan in die mate als alarmisten ons willen doen geloven, dan zou je dat pas in 2048 met enige statistische relevantie kunnen zeggen).

Gutmenschen

Maar toen mijn dochter met een A+ voor een projectje over plastic in de zee terugkwam werd het mij zelfs een beetje teveel. Niet alleen had ze de presentaties gemaakt, incluis de displays en de voordracht, maar zelfs nog dagen later zat ze er met een somber gezicht over te schrijven en te tekenen. Het kind is tien hoor. Wat kan nou in vredesnaam het nut zijn van kleine kinderen angst aan jagen? En als je dan toch zo nodig de boeman wil spelen -kun je wel tegen een tienjarige, kom je thuis iets te kort of zo?- kies dan tenminste iets wat nog enige relevantie heeft.

Ik heb d’r verteld over de Ecologische Kuznets curve en de relatieve onschadelijkheid van plastics. Over dat sommige mensen graag overdrijven omdat hun salaris daar vanaf hangt en dat anderen te goedgelovig zijn en alles maar voor zoete koek aannemen.

Uurtje later zat ze weer met haar vriendinnen te skypen. Nooit meer iets van gehoord.

11 reacties

Opgeslagen onder Gutmenschen

11 Reacties op “Indoctrinatie? Get ‘m while they’re young!

 1. En hoe weet je zeker dat je niet zelf goedgelovig bent voor de tegenovergestelde boodschap ?
  Zoals je dochter is ?
  Het ene moment gelooft ze dit, het andere dat. Als ze maar genoeg vertrouwen heeft in de boodschapper. In wie heb je vertrouwen ? In mensen die je kent. Hoeveel mensen ken je die hetzelfde vinden als jij en hoeveel ken je die het tegenovergestelde vinden ?

  Als je dochter oud en wijs genoeg was om zelf te lezen over die “ecologische kuznet curve”, dan zou ze dit vinden :

  When we do take such statistics into account and use appropriate techniques we find that the EKC does not exist (Perman and Stern 2003).
  Dan zou ze ook lezen hoe het zit met het exporteren van vervuiling, waardoor het in de meest ontwikkelde landen erg mee lijkt te vallen met de vervuiling, terwijl minder gelukkigen stikken in de troep.

  • Knutselsmurf,

   Ik heb dat rapport niet gelezen dus ik kan daar niet direct op reageren. En om je eerlijk te zeggen: Dat ga ik voor een blogpostje ook niet doen. 😉

   Maar gelukkig heb jij het wel gelezen en dus kan ik hier wat leren.

   De discussie over de Kuznetscurve -en of die bestaat- hangt in sterke mate af van hoe je de geïmporteerde en geëxporteerde producten verrekend.

   Een duidelijk argument is dat we er voor betalen. Als exporterende landen een lagere prijs aanbieden maar dan wel meer vervuiling creëren dan is dat hun keuze geworden. Ze kunnen het ook niet doen. Iets wat je bv heel goed kunt zien door in Beijing eens door het park te lopen: Je sterft bijna van de luchtvervuiling terwijl bv in Tokyo -een stad die 2 keer zo groot is- de lucht helemaal schoon is.

   Onze eigen exporten hebben een relatief laag vervuilingsgehalte: i.e. wij hebben wel voor voldoende milieumaatregelen gezorgd. Daar hebben wij voor gekozen. In dat opzicht valt deze vervuiling onder de verantwoordelijkheid van de exporterende landen. Ik vind dat toch wel een groot manco in de discussie over het ‘exporteren’ van vervuiling.

   Zoals je weet maken wij in het westen nog steeds veruit het meeste. De Amerikanen bijvoorbeeld produceren nog steeds zo’n 19% van alles wat er gemaakt wordt, meer dan bijv de Chinezen, zo’n 15% (2007 getallen)

   Wat zeggen Perman en Stern daarover?

  • Om een of andere onverklaarbare manier heb ik het gevoel dat jij dat rapport ook niet gelezen hebt. Dat je gewoon gegoogeld hebt op EKC en de bovenste link hebt aangeklikt.

   Dat geeft op eens een hele nare smaak aan deze discussie met jou: Jij wijst met de vinger en doet net alsof je alles weet. Maar dat is niet zo.

 2. Les 1: Wat is een complot?

  Drie elementen moeten aanwezig zijn om iets als een complot te bestempelen:
  1. Twee of meer mensen moeten betrokken zijn.
  2. Ze moeten gebruik maken van bedrog en/of dwang.
  3. Het doel dat men streeft is illegaal en/of immoreel.

  Bij 3 moet opgemerkt worden dat het doel dat men streeft illegaal is. Dat hoeft niet te betekenen dat het op illegale wijze gebeurt.

  Als men dan vervolgens kijkt naar de geschiedenis dan kun je haast geen grote gebeurtenis opnoemen dat niet voldoet aan die drie elementen. Complotten bij voorbaat uitsluiten is de geschiedenis en daarmee de realiteit ontkennen waarin we leven.

  Maar ik begrijp het wel. Het is lekker makkelijk om iemand als een complottheorist te bestempelen want dan hoef je niet meer in te gaan op de inhoud. Noch hoef je de tijd te nemen om iets zelf te onderzoeken. Wordt dus meestal gebruikt door mensen die de betekenis van het woord niet weten, geen tegenargumenten hebben of zelf geen of weinig historisch benul hebben.

  Nu even terug komend op je vraag:
  “Wat kan nou in vredesnaam het nut zijn van kleine kinderen angst aan jagen?”

  Ik vermoed dat dat is om de jonge geesten alvast rijp te maken waar Al Gore hard voor pleit. CO2 belasting:

  Former U.S. Vice President Al Gore said Wednesday that adopting a carbon tax is one of the best things governments can do to fight climate change.

  “I know this sounds like a bigger idea than the political system can accommodate,” Gore said during a Web cast discussion with Cisco Systems Chairman and CEO John Chambers. Gore said he is convinced that reducing taxes on businesses and employees — and replacing the lost revenue with pollution taxes, principally a carbon tax — is the way to go

 3. Pingback: Nieuwe Hoogtepunten in State Control: Sander Dekker | The Logic Free Zone

 4. Pingback: Economische ‘groei’ staat haaks op onze duurzame samenleving? | The Logic Free Zone

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.