De Jacht op Subsidie: Amsterdam 2028


De Stelling

Het is weer klaar in Londen, alle spring-, ren- en zwemwedstrijdjes zijn weer geweest. Leuk feestje erbij en iedereen opgewekt.

“Our research suggests so. 42pc of companies surveyed at the end of the first week of the Games reported an increase in demand for their goods and services”

Prima toch? Dat is nog eens een manier om de economie te stimuleren!

De Feiten

Het eerste feit is natuurlijk dat er altijd een aantal sectoren zijn die goede omzetten draaien als er een grootschalig festijn in de stad is. Maar daar staat tegenover dat andere sectoren juist weer minder draaien. Per saldo is er weinig effect. Sydney bijvoorbeeld geeft ruiterlijk toe -12 jaar na dato- dat het niets opgeleverd heeft. En de Griekse economie in 2004 is ook niet erg ‘gestimuleerd’, zo blijkt maar weer eens.

Toch is er wel iets te zeggen. De kosten -oorspronkelijk geraamd op 2.4 miljard pond, uiteindelijk tussen de 9 miljard en de 24 miljard pond uitgekomen- worden gedragen door de belastingbetaler. De opbrengsten -een miljard bijvoorbeeld voor NBC- zijn voor het bedrijfsleven en het IOC.

Conclusie

Het patroon is overduidelijk. Een kleine groep bedrijven -incluis het IOC- strijkt enorme winsten op, politici houden gloedvolle betogen en de burger krijgt een warm gevoel van binnen. Maar de rekening moet toch betaald worden.

Trouwens, Amsterdam 2028 wordt ook ingeschat voor 2 miljard euro aan belastingpoet. Nog minder dan London 5 jaar geleden.

1 reactie

Opgeslagen onder De Jacht op Subsidies

Een Reactie op “De Jacht op Subsidie: Amsterdam 2028

  1. Pingback: Hypocriet: Amsterdam ‘zucht’ onder toerisme | The Logic Free Zone

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.