AOW leeftijd verhogen: Probleem opgelost?


De Stelling

In het Kunduz akkoord staat dat de AOW leeftijd versneld stapsgewijs wordt verhoogd. Het CBS heeft het even nagerekend en het resultaat is er dan ook naar:

[CBS]: AOW-wet leidt tot ruim half miljoen minder AOW-ers in 2025

Probleem opgelost zou je denken?

De Feiten

Laten we aannemen dat de AOW uitkeringen met de inflatie worden bijgewerkt. Op dit moment komt er jaarlijks voor bijna 21 miljard aan AOW premie binnen terwijl er voor bijna 30 miljard aan AOW wordt uitgekeerd. Dat is al een gat van 9 miljard dat met belastingpoet moet worden bijgevuld. In 2025 is volgens het nieuwe scenario het aantal AOW’ers gestegen met 650.000, weliswaar een stuk lager dan bij ongewijzigd beleid maar het gat tussen uitkeringen en premies is dan al opgelopen tot ruim 17 miljard per jaar.

Conclusie

Dit gaat niet goed komen. Om de vergrijzing op te vangen zal alleen de AOW al met een half miljard per jaar stijgen ook al wordt de AOW leeftijd stuksgewijs opgetrokken, nog afgezien van andere vergrijzingskosten zoals de gezondheidszorg.

D’r zit maar een ding op: De AOW moet verlaagd worden -geen inflatie correctie meer- en mensen die een eigen pensioen of eigen geld -in de vorm van een huis, bedrijf, aandeeltjes of spaargeld- hebben moeten worden gekort. Politiek gezien de minst populaire optie -ouderen stemmen veel vaker dan jongeren- maar de enige manier om toch nog iets over te houden. En daar moeten we niet nog jaren mee wachten maar nu in gang zetten.

Of wil je liever op de zak van je kinderen teren?

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Lekker spinnen met ...

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.