Waarom de ECB de rente met rust moet laten


Een van de mogelijkheden die de ECB heeft is om de rente te bepalen door het aan- of verkopen van staatsobligaties. Is dat goed? Slecht?

Wie heeft er voordeel?

Een lage rente lijkt voordelig. Immers: Lenen van geld wordt goedkoper, bedrijven kunnen makkelijker investeren en rood staan kost minder. Zeker in barre economische tijden zoals nu is dat een middeltje om de economie wat op te porren.

Maar wie geld heeft gespaard is er minder blij mee. De rente die je krijgt is laag en alle pensioenfondsen zijn onder water. Huizen worden duurder dan ze anders zouden zijn -fijn voor de verkoper maar minder prettig voor de koper.

Geld is een goed net zoals een brood of een knipbeurt bij de kapper. Voor iedereen die voordeel heeft van een lage rente is er ook iemand die er nadeel van heeft.

Niet aankomen

In een vrije markt wordt de rente bepaald door de vraag naar en het aanbod van geld. Een hoge rente maakt mensen zuinig en zorgt dat er meer gespaard wordt: Consumptie wordt uitgesteld en ingewisseld voor investeringen zodat later meer geconsumeerd kan worden. Een hoge rente signaleert dat er goede investeringsmogelijkheden zijn: Veel ondernemers die aan de slag willen. Door een lage rente sparen mensen minder en consumeren ze meer: Investeringen worden uitgesteld voor consumptie nu. Uiteindelijk is de rentestand de schakel tussen nu of de toekomst en tussen investeren of consumeren.

Die afweging kunnen mensen veel beter voor zichzelf maken dan de ECB voor ons allemaal. Honderden miljoenen mensen kijken dagelijks in hun portemonnee.

Veel beter zou zijn om de geldhoeveelheid elk jaar met -zeg- 2% te vergroten zodat er wel inflatie is die er voor zorgt dat mensen hun geld niet in het matras stoppen maar ook weer niet zoveel dat geld zijn waarde verliest. En vervolgens de burger zelf laten uitmaken hoe het verder moet.

2 reacties

Opgeslagen onder Economie

2 Reacties op “Waarom de ECB de rente met rust moet laten

  1. Er is veel te doen over de rentestanden. Zie ook de manipulatie er van (LIBOR) door de banken zelf. ECB pompt honderden miljarden in de overheidsmarkt om de hoge percentages van de PIGGS landen laag te houden. HUn taak is om de inflatie te beperken tot max 2%. Overheden manipuleren de inflatiecijfers. Publiceren lagere cijfers dan de werkelijke inflatie – scheelt in de uitgaven. De inflatie in werkelijkheid is al punten hoger dus.

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.