Nederland uit de EU?


Wilders heeft de discussie over de EU aangezwengeld voor de volgende verkiezingen

Wilders wil dat Nederland uit de Europese Unie stapt.

Verstandig? Onverstandig?

Welke Europese Unies zijn er eigenlijk?

I.t.t. wat de meeste mensen denken is er niet één Europese Unie maar eigenlijk drie: Een economische, een fiscale en een politieke. De Euro is bedoeld als een soort bezegeling daarvan. Laten we het hier eens over hebben.

De Economische Unie

We zijn al een hele tijd bezig met de economische unie. Dit is ook de meest profijtelijke kant van de EU: Economische integratie. Door de interne markt van Europa te integreren hebben we een enorme markt gecreëerd. En dat is de reden dat we er zo geweldig op vooruit zijn gegaan: De afgelopen decennia is er een massieve economische optimalisatie over Europa heen getrokken. Maar dit proces is nog lang niet klaar. De hypotheekrente in Duitsland is bijvoorbeeld een stuk lager dan in Nederland en arbeidsmigratie staat nog maar in de kinderschoenen.

Landen zoals Frankrijk en Italië die sinds de oorlog regelmatig hun munt hebben gedevalueerd zijn sinds ze de euro hebben ingevoerd non-competetief geworden. Een decennium van hoge loonsverhogingen -afgedwongen door de vakbonden die politiek weer goed ‘connected’ waren- heeft er voor gezorgd dat alles wat daar geproduceerd wordt, in Duitsland een kwart goedkoper kan. Samen met de Europese en wereldwijde integratie schrijf je zo je eigen doodsvonnis: De economie groeit niet meer en de overheidsuitgaven stijgen. Een recept voor een harde landing a la Griekenland.

De Politieke Unie

De politieke unie is nog lang niet op gang gekomen., Weliswaar kun je wel stemmen voor het Europees parlement maar alleen op Nederlandse partijen. Die sluiten zich in Europa dan weer aan bij gelijkgestemde partijen van andere landen -de VVD zit bv in hetzelfde blok als d66 terwijl ze hier tegenover elkaar staan- maar je kunt niet stemmen op Europese partijen. Dat geeft meteen het democratisch gehalte van de EU aan: Matigjes.

De Europese commissie is niet gekozen en de voorzitter van die club -Barroso- is gewoon een ambtenaar. Net zoals de President van Europa -van Rompuy- niet gekozen is. Die mensen kun je niet wegstemmen of ter verantwoording roepen. De EC verhoogt dan ook rustig de begroting terwijl de rest van Europa de broekriem aanhaalt. Maakt hen niet uit, ze leggen aan niemand verantwoording af.

De Fiscale Unie

Bij de invoering van de Euro is er wel een beginnetje gemaakt met het invoeren van een fiscale unie maar dat is achteraf een lachertje gebleken. Landen zouden niet meer dan 3% begrotingstekort mogen hebben, de staatsschuld zou onder de 60% moeten komen en de rente op staatsobligatie zou moeten convergeren naar het Europees gemiddelde, de zogenaamde convergentie-criterea. Dat bleek allemaal gebakken lucht. Tijdens de financiële crisis hebben we allemaal kunnen zien hoe goed je (nationale) politici op hun woord kunt vertrouwen: Totaal niet. Sterker nog: Bij het invoeren van de Euro is er letterlijk afgesproken dat landen elkaars schulden niet zouden garanderen. Op dit moment is er bij elkaar voor 400 miljard aan Griekse rommel opgekocht en voor honderden miljarden aan Portugees, Spaans en Iers.

Maar zelfs voordat de crisis uitbrak zat de rot er al in: Griekenland heeft een decennia lang gelogen over haar financiën en landen zoals Italië en Frankrijk hebben zolang ze in de Euro zitten -en dus konden lenen voor de lage Duitse rente- geen enkele moeite gedaan om hun schulden af te betalen. Laat staan dat er ook maar een enkel land in de hele unie is geweest die ook maar geprobeerd heeft iets te doen aan het naderende onheil van de vergrijzing met de bijbehorende tekorten voor pensioenen en gezondheidszorg. Hebben we in Nederland nog een pensioenstelsel met een dekkingsgraad van weliswaar iets onder de 100%, in Italië is de dekkingsgraad 0%. Er zijn helemaal geen pensioenfondsen.

(vanaf 1:17)

De Euro

De Euro is toentertijd ingevoerd als een soort verzegeling van de EU. Toetreden is -redelijk- makkelijk maar uittreden is bijkans onmogelijk. Dat wist men toen ook en juist daarom is de Euro ingevoerd, als een onzichtbare ketting. Daarmee werkt de Euro als een stok achter de deur om maar vooral de fiscale en politieke unie door te voeren. Feitelijk komt het er op neer dat door invoering van de Euro de natiestaat ten dode opgeschreven was. Nederland gaat onherroepelijk op in een Europese federale staat en heeft geen eigen autonomie of soevereiniteit meer.

In dit licht moet je de discussie ook zien. De euro is veel te vroeg ingevoerd. Het gaat nog 25 jaar duren voordat de economische unie realiteit is om nog maar te zwijgen van een politieke of fiscale unie. Dat duurt nog veel langer. De Euro zou daarna pas ingevoerd moeten worden.

Nederland

Wat is voor ons de waarde van de EU? Eurofielen wijzen graag op de economische voordelen. De Euro zou ons duizenden Euro’s per huishouden opleveren en onze kosten zijn maar beperkt tot een paar honderd euro. Een goede deal dus.

Maar die redenering klopt niet. Zoals zo vaak wordt maar de helft meegeteld. Immers, sinds de jaren tachtig had Nederland al een stabiele munt: De gulden zat vast aan de Deutschmark. 1.10 voor een DM en dat 20 jaar lang. Stabieler kun je het niet krijgen. De feitelijke invoering van de Euro kan niet veel meer hebben bijgedragen dan al het geval was.

Waar we veel voordelen bij hebben gehad is bij het wegvallen van de handelsbelemmeringen binnen Europa en de ontwikkeling van de interne markt. Maar daar heb je geen Euro voor nodig, slechts een kwestie van de wetgeving aanpassen. De harmonisatie van de Europese economische wetgeving i.p.v. de Euro is de feitelijke motor achter het succes van de EU geweest.

En onze feitelijke bijdrage aan de EU is misschien wel een paar honderd euro per huishouden, onze impliciete bijdrage is veel hoger. Nederland staat voor miljarden op de lat als de Grieken besluiten toch failliet te gaan. Dat gaan ze uiteindelijk toch. Politici en de media proberen ons wijs te maken dat de Grieken er alles aan doen maar in werkelijkheid doen ze bitter weinig. Liever blijven ze teren op onze zak en als dan uiteindelijk het onvermijdelijke einde komt blijven wij met de schulden zitten.

Een klein sommetje over de Europese schulden leert dat van de totale 8500 miljard staatsschuld die er in de Eurozone is er zo’n 3000 miljard onhoudbaar is. Dat wordt binnen een decennium duidelijk als Italië, Frankrijk en Spanje in volle hevigheid met pensioen gaan. Dat kan door voornamelijk Nederland, Duitsland en nog een paar Noord Europese landen opgeschokt worden. Totaal zo’n 30.000 euro per persoon, man woman and child. Willen die landen hun verplichtingen nakomen dan moeten er in totaal honderden miljarden bezuinigd worden. Dat gaat niet gebeuren. Een van de manieren om daar onder uit te komen is de invoering van Eurobonds. Daarmee zijn we ook juridisch de sjaak. Dan is er geen ontkomen meer aan.

Politieke verantwoording

Een ander probleem met de EU is een veel fundamenteler probleem. Het simpele feit is dat hoe groter de Unie, hoe groter de afstand tot de burger is. De huidige financiële problemen dwingen Europa tot een veel verder gaande integratie en daarmee tot een veel hogere concentratie van macht in Brussel. Dat levert een semi-dictatuur van ambtenaren op over de Europese burger. Zelfs in een klein land als Nederland is de afstand van de burger tot de politiek al groot. Door dat te concentreren in Brussel wordt het volledig oncontroleerbaar door de burger.

Schimmengevechten

Dit democratisch tekort ziet ook de grootste Eurofiel. Daarom willen die ook bijvoorbeeld een Europese BTW invoeren of een Financiële Transactie Tax. Beide zijn het walhalla voor de Europese bestuurder: Geen verantwoording hoeven afleggen en toch belasting kunnen heffen. Taxation without Representation! Vrijheid van Meningsuiting kan aan banden gelegd worden -Rutte moest afstand nemen van wat Wilders had gezegd en alle eurosceptici zijn nationalisten- en Brussel bepaalt wel wat goed of niet is voor een land.

De Nederlandse discussie

In Nederland wordt de discussie over de EU gesmoord in een politiek correct sausje. Als Wilders een rapport laat maken over de kosten van de Euro komt er een vaag rapportje van het CPB dat het tegendeel beweerd. Er zijn geen andere Eurosceptische partijen terwijl we met z’n allen toch het Verdrag van Lissabon nota bene met een overgrote meerderheid hebben weggestemd.

Internationaal gezien zijn er daarentegen grote twijfels over de levensvatbaarheid van de Euro. Vooral in Amerika is de algemene consensus dat de Euro zoals die nu bestaat niet kan blijven bestaan. De discussie wordt daar niet gedaan vanuit een soort navelstaarderige naïviteit “Het mag dan wel een rot-euro zijn, maar het is nog steeds onze rot-euro”. Veel meer op harde economische feiten: Nu al klapt bij de helft van de Euro landen de overheidsbegroting uit elkaar en de vergrijzing is nog niet begonnen. Hoe gaat dat over een jaar of tien als de kosten voor de vergrijzing met honderden miljarden zijn gestegen?

Conclusie?

We hebben nu voor 600 miljard aan Zuid-Europese rommel opgekocht, kwijtgescholden en voorgeschoten. Dat is nog maar het begin. De komende 10 jaar gaat dat zo door. Net zo lang totdat niet de Grieken, Italianen, Spanjaarden, Portugezen en de Fransen gedwongen worden uit de euro te stappen maar totdat de Duitsers, Nederlanders en de Finnen er uit stappen. En de Euro laten waar hij hoort: Op de vuilnisbelt.

4 reacties

Opgeslagen onder Europa

4 Reacties op “Nederland uit de EU?

  1. Gôh, wilde juist met een gerust gemoed, in het volste vertrouwen dat alles goed komt, overmorgen op ‘EUROPA-dag’ de Europese vlag uithangen, de verkrachte ‘Ode of Joy’ neurien, een honderd €urobiljet een kusje geven als symbolisch gebaar omdat de ‘€ van ons allemaal is’, en dan dit verhaal…… Zijn we dan toch verneukt en in de val gelokt en worden straks repressieve middelen ingezet om ontsnappen te voorkomen?

  2. KB,

    Tja. Het enige dat een mens nog kan doen is er grappen over maken en flink aan de zuip gaan. Ik denk niet dat de trein uit Brussel nog stopt.

  3. De kern van het probleem is dat we een gezamelijke munt hebben in een maar half-complete unie. Dat was niet slim, en daar krijgen we nu de rekening van. Dan heb je twee mogelijkheden: de eerste is 60 jaar intensievere samenwerking laten klappen en uit de EU weglopen. De tweede is de weeffouten die er 20 jaar geleden gemaakt zijn proberen te herstellen. Ik zou toch echt kiezen voor de tweede optie. Laten we nou even realistisch zijn; als klein kikkerlandje is Nederland *totaal* irrelevant in de 21e eeuw waar megalanden als China en India de dienst gaan uitmaken. Zelfs Duitsland is een kleine jongen in dat veld. In de EU hebben we samen 500 miljoen inwoners, waar we wél een vuis kunnen maken in het globale speelveld. Daarnaast; die Amerikanen kunnen wel zeggen dat het in Europa slecht gaat – en dat gaat het ook, zeker – maar de Amerikanen hebben zeer zeker hun eigen problemen. Hun staatsschuld is meer dan die van Spanje. Het Amerikaanse begrotingstekort is met zo’n 9% veel groter dan die van Portugal. Als dit niet wordt opgelost – en het lijkt er toch op dat democraten en republikeinen er nooit samen gaan uitkomen – dan komt de VS vroeg of laat zélf in een schuldencrisis terecht. Met alle gevolgen van dien.

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.