De GeenStijl begroting: Verstandig?


De redactie van GeenStijl -iedereen wel bekend- heeft het Catshuis-akkoord ook bekeken en een alternatieve begroting opgesteld.

Verstandig? Onverstandig?

Samenvatting Stijlloze Alternatieve begroting

Wat moet er wel gebeuren:
1. AOW leeftijd per direct naar 75 jaar
2. Arbeidsmarkt liberaliseren
3. Maximaal drie buitenlanders in de directie
4. Meer eigen geld meenemen als je een hypotheek afsluit
5. Totale hypotheekschuld moet omlaag
5. Openbaar vervoer nationaliseren.
6. Belasting op autorijden verhogen, behalve voor de transportsector e.d.
7. Belasting verhogen op tabak, drank, suiker etc
8. Religieuze instellingen meer belasten
9. Regulering softdrugs
10. AWBZ uitbreiden / niet bezuinigen
11. Sportgelegenheden extra subsidieren tot 100%
12. Ambtenarensalarissen bevriezen
13. Leraren, politie, douane en leger niet bezuinigen
14. Geen wachtgeld voor politici
15. Salarissen politici verlagen tot niveau leraren – verpleegsters
16. Bonussen in bedrijven via democratische stemming
17. Flat tax
18. Schatkistbankieren zonder leenmogelijkheid
19. Abortus vereenvoudigen
20. Euthanasie vereenvoudigen
21. Bezuinigingen op onderwijs terugdraaien
22. Bezuinigingen op pgb terugdraaien
23. Bezuinigingen op chronisch zieken terugdraaien
24. Bezuinigen op cultuur niet terugdraaien
25. Bezuinigen op Ontwikkelingssamenwerking
26. Één net voor PO voor nieuws, sport en evenementen

Wat moet er niet gebeuren
1. Bij ontslag werkgevers laten betalen voor herscholing
2. Bezuinigingen op reiskostenvergoeding
3. Koppeling sociale huren aan inkomens
4. Verhoging loonbelasting door schijven te bevriezen
5. Bezuinigingen op medisch specialisten
6. Fiscale vergroening
7. Extra geld voor stimulering verduurzaming economie
8. Lastenverlichting bedrijfsleven niet terugdraaien
9. Bankenbelasting

Tja.

Het is een potpourri van bij elkaar geraapte standpunten. Sommigen libertarisch, sommigen populistisch en sommigen links tot op het communisme af. En sommige zijn ronduit dom en contraproductief.

Laat ik maar eens met grote stappen door de lijst heen gaan.

Domme dingen

Waarom eigenlijk niet bezuinigen op medisch specialisten? Nederlandse specialisten zijn de best betaalde ter wereld, zelfs beter dan Amerikaanse.

Waarom niet bezuinigen op leraren? Nederland doet het helemaal niet zo goed internationaal gezien. De belangrijkste reden is dat je leraren niet kunt ontslaan. En over het leger: Als we nou gewoon ophouden met het binnenvallen van andere landen. Zou dat niet handiger zijn?

Salarissen van politici moet je niet verlagen. Het volk dat nu in de Tweede Speelkamer zit is al te dom om te poepen, dat wordt alleen maar erger dan. Beter is om wat aanvullende eisen te stellen qua opleiding en ervaring. Idem dito met de wachtgeldregeling: Als je goede mensen wilt hebben zul je goed moeten betalen.

Neo-Communisme

Hoezo geen buitenlanders in de directie? Waar bemoei je je mee? Als je het er niet mee eens bent dan koop je maar wat aandeeltjes en kun je naar de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering gaan. En hoezo bonussen per democratische stemming door het personeel bepalen? De beloning is een zaak tussen de directie en de aandeelhouders. Heeft het personeel geen drol mee te maken.

Waarom moet de belasting op autorijden omhoog? Zodat de staat het OV kan nationaliseren? Bang voor een beetje concurrentie? En denk je nou echt dat als de overheid de NS weer overneemt dat het er dan beter op wordt? Zeiden ze in de USSR ook.

En waarom moet het openbaar vervoer eigenlijk opnieuw genationaliseerd worden? Is het dan een zelfstandige bedrijfstak dan? Volgens mij krijgt het OV miljarden aan subsidie en is de concurrentie vakkundig om zeep geholpen. Zou dat niet de oorzaak zijn van alle ellende, geen concurrentie?

De Jaren ’70 Maakbare Samenleving

Gemeentes en provincies verbieden hun geld ergens anders te stallen dan bij de rijksoverheid is onnozel. Dat zijn ook gekozen politici. Bemoei je er niet mee. Als je die niet kunt vertrouwen dan kun je de lui in Den Haag al helemaal niet alleen laten.

Waarom moet de belasting op drank, tabak en suiker omhoog? Hogere belastingen leveren uiteindelijk minder op en mensen die roken drinken en vreten kosten de samenleving minder dan anderen omdat ze eerder dood gaan en dus geen peperdure pensioen- en gezondheidszorg kosten. Daarbij moeten mensen fijn zelf bepalen hoe ze met hun leven willen omgaan.

Waarom moeten religieuze instellingen meer belasting dan andere instellingen betalen? Waarom wordt er op basis van religie beleid gevoerd? Waarom niet evenveel belasting betalen als elk ander bedrijf?

En extra gesubsidieerde sportfaciliteiten: Denk je nou heus dat mensen meer gaan sporten als je het nog goedkoper maakt? Een lidmaatschap van een voetbalclub kost rond de 50 euro. Daar gaan al miljoenen subsidie in. Oorzaak en gevolg door elkaar halen.

Verstandige dingen

Sommige dingen zijn wel verstandig. Een flat-taks, ophouden met geld aan groene dingen geven en al helemaal niet dat geleuter over duurzaamheid. Dat kost knaken tot het bloed er uit loopt.

Regulering van soft drugs is een goed plan dat miljarden gaat opleveren en de burger weer met rust laat. De bankenbelasting -net zoals andere belastingverhogingen voor het bedrijfsleven- kost geld en banen. De PO zijn een gepolitiseerd agitprop kanaal geworden voor politieke partijen. En ontwikkelingshulp moet je helemaal mee ophouden.

Ambtenarensalarissen bevriezen is verstandig. Het aantal ambtenaren groeit twee keer zo snel als de bevolking: De overheid betaalt veel te goed. Maar nog verstandiger zou zijn om het aantal overheidstaken te beperken. Dat levert nog veel meer op.

Conclusie?

Erg consistent is het allemaal niet. Maar slechter dan het huidige akkoord kan het ook niet zijn. De enige echte conclusie die je kunt trekken is dat zelfs de redactie van GeenStijl betrekkelijk weinig van vrijheid, economie en politiek begrijpt. Niveautje schoolplein zeg maar.

En dat is een behoorlijke tegenvaller voor werkend Nederland.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Economie, Politiek

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.