Catshuisakkoord: Wat kost dat?


Wilders is weggelopen uit de bezuinigingsonderhandelingen in het Catshuis en nou hebben Rutte en Verhagen een deal met d66 en GL gemaakt. D’r zal toch een begroting voor 2013 moeten zijn. En aangezien de financiële markten al zenuwachtig werden -Nederland leent tegenwoordig voor 2.24%, een spread met de Bund van 0.55%- was een ding duidelijk: De begroting moet naar 3%, ook al kwaakt heel links Nederland dat dat niet zo is.

Waar komen de centen vandaan?

Wat blijkt (tabel 1)? Volgend jaar wordt het gat op de begroting met 12.7 miljard verkleind. Niet door te bezuinigen maar voornamelijk door de belastingen te verhogen. 2/3de van de centen komt namelijk uit extra belastingen en slechts 1/3de uit feitelijke bezuinigingen. De overheid trekt dus niet de broekriem aan maar graait nog eens lekker in de Portemonnee van de Ander. In dat opzicht had Rutte net zo goed meteen de bal aan Samsom kunnen geven.

Gevolg?

Je kunt het raden. Het verhogen van belastingen kost banen. Als je de kosten voor de economie verhoogt wordt het er niet beter op. Dat gaat een recessie opleveren. Dat heeft het CPB ook doorgerekend (tabel 1): De economie zal extra met 0.4% krimpen en de werkeloosheid loopt met bijna een procent op.

Verrassing?

Welnee. Dit is een links akkoord. De burger mag meer betalen -alsof de belastingen in Nederland nog niet hoog genoeg zijn- en de politicus is de gevierde man. Een akkoord in 24 uur! Wat een daadkracht, wat een opoffering voor het landsbelang! Over je eigen schaduw heenstappen! De media -altijd kritisch- vol lof, oud-politici die maar niet uitgepraat raken en van links tot rechts is iedereen het met elkaar eens: Fan-tas-tisch!

Ja, ja, zo kan ik het ook.

Wat dan wel?

Hoe de economie aan de praat te krijgen en de overheidsschuld terug te dringen is helemaal niet ingewikkeld.

Lots and lots of papers have now studied this question and the evidence is rather clear: the types of austerity that are most-likely to a) cut the debt and b) not kill the economy are those that are heavily weighted toward spending reductions and not tax increases. The most successful reforms are those that go after the most politically sensitive items: government employment and entitlement programs.

D’r moet gekozen worden. De arbeidsmarkt moet geliberaliseerd worden, de welvaartsstaat moet op de schop. Sparen, investeren en werken moet weer lonend worden. De belastingen moeten omlaag en de overheid moet terug zijn hok in. Uitkeringen schrappen, subsidies stopzetten, de AOW hervormen en mensen weer hun eigen keuzes laten maken. Maar denk maar niet dat de Kunduz-coalitie dat gaat doen. Die draaien liever de bezuinigingen op kunst en cultuur terug. Kun je als werkeloze tenminste naar moderne ‘kunst‘ gaan kijken.

De rekening komt nog wel. En die wordt alleen maar hoger.

13 reacties

Opgeslagen onder Politiek

13 Reacties op “Catshuisakkoord: Wat kost dat?

 1. De bezuinigingen en belastingverhogingen zijn zeer waarschijnlijk onomkeerbaar.
  Ik zie het nog niet gebeuren dat in 2016 of daarna de BTW weer verlaagd gaat worden of de AOW-leeftijd weer wordt verlaagd.

  • De AOW is al lang onhoudbaar geworden. Elementaire sommetjes leren dat we de komende 20 jaar een gat van minimaal 20 miljard extra alleen voor de AOW hebben. Per jaar. Elk jaar weer. D’r is geen enkele realistische kans dat jij ooit nog iets van je AOW te zien krijgt.

   En dat de btw omhoog gaat: Dat fungeert als een flat tax. Beter de btw omhoog dan extra loon belasting of winstbelasting voor bedrijven. Dat doet heel veel meer schade.

 2. peter

  Ze konden het zo snel eens worden daar álle partijen het er over eens zijn dat er hogere belastingen moeten komen. Dat is de gemene deler en daarom waren ze het zo snel eens
  Het volk en de media juichen bij het vernemen van deze “oplossing” die iedereen geld gaat kosten.
  Het NL volk houdt van belastingen.
  En dat voor een volk dat in 1568 een belastingoproer begon en een goed draaiende republiek begon..

  • Peter,

   Ik denk dat de gewone man in de straat het helemaal niet door heeft. Die is al lang sufgeluld.

   Uiteindelijk is het een kwestie van kennis en informatie. De meeste mensen denken: Fijn, geen bezuinigingen en gaan weer door met hun dagelijkse beslommeringen. Zolang dat zo blijft gaat er niets veranderen.

   Praktisch gezien: Zolang de PO op 3 netten dag-in-dag-uit deze linkse agit-prop kunnen uitkwaken en zolang we kinderen op school niet verplichten elementair economie onderwijs te volgen verandert er niets.

 3. Henkei

  Typisch links dat alles wat Geert bevochten heeft terug gedraaid is…

 4. Helderalsglas

  wanneer valt het kwartje? fout model concurrentie vrijemarktprincipe betekent jou baan is mijn ontslag jou gevulde buik is mijn honger jou warmte is mijn kou. Tijd voor een ander model waarbij duurzaamheid voorop staat en rekening wordt gehouden met je medemens. Wees maar niet bang er is voldoende ook voor jou.

 5. Heel eenvoudig, expansieve geldpolitiek mag niet meer rondgepompt worden in nieuwe staatsleningen en de handel daarin. Dus het ESM niet óók nog eens als catch-as-catch-can bank op het spek binden. Plus voor iedere Europeaan verplicht één jaar civiele dienst voor mannen en vrouwen, met herhalingsoefeningen, zoals vroeger gebruikelijk was als men geen soldaatje wilde spelen.

  • Een jaar lang ‘civiele’ dienstplicht?

   Een samenleving die zijn jeugd verplicht om als een moderne slaaf goedkope arbeid te leveren ter meerdere eer en glorie van alle mooie plannetjes die politici bedenken is barbaars.

   Vrijheid en democratie is voor iedereen. Ook voor achttien jarigen.

   Sinds wanneer is er trouwens tekort aan arbeiders? Volgens mij is de werkeloosheid zo’n 6%.

   Rare ideen hou jij er op na.

   • Vind je? Militaire dienstplicht is helemaal niet afgeschaft, slechts opgeschort. Nog steeds kunnen binnen een paar dagen 18 tot en met 45 jarigen in crisistijd weer opgetrommeld worden. Kwestie van goed nadenken hoe je zoiets organiseert. Maar ja, politici en ‘goed nadenken’ voordat ze iets organiseren, is zoiets als zes regeringen in tien jaar in elkaar flansen.

    • Doet niet ter zake. Een land dat voor zijn sociale verplichtingen afhankelijk is van een leger slaven en horigen is een barbaars land. Dat schuift zijn verplichtingen af via een mooi praatje op een kleine groep mensen die gedwongen worden werk te verrichten zonder dat zij vrij zij te kiezen en te beschikken over hun eigen leven.

     Dienstplicht is een overblijfsel van een feodale staat. Dat hoort niet in een samenleving die gebaseerd is op vrijheid en gelijkheid. Wie geeft jou -of de staat- het recht jonge mensen te dwingen dwangarbeid te verrichten?

     Laat ik het ander zeggen: Wie zou jij accepteren als jouw meester? Voor wie zou jij willen werken, ook al staat het je niet aan, ter meerdere eer en glorie?

     Rutte? Verhagen? Wilders? Of liever ter linkerzijde: Pechtold, Sap of Samsom? Voor wie ga jij op de knieeen?

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.