De Jacht op Subsidies: Wat kost het nieuwe Dierenpark in Emmen?


De gemeenteraad in Emmen wil de dierentuin verplaatsen naar de rand van het dorp. Kosten 200 miljoen. Verantwoordelijke wethouder: Bouke Arends, PvdA. Twijnstra Gudde, een adviesbureau, heeft al gezegd dat het veel meer gaat worden. De wethouder houdt stug vol: Kan allemaal best.

Laten we maar eens naar wat getallen kijken.

Hoeveel bezoekers?

Het aantal bezoekers in Emmen was in 2010 gezakt naar 700.000 en voorjaar 2011 nog weer fors lager. De verliezen stapelen zich op: 2008: 1.8m, 2009: 3m, 2010: 5m. Het plan van de gemeente gaat er van uit dat er 1.3 miljoen bezoekers zullen komen die samen 90 miljoen per jaar uit zullen geven.

Diergaarde Blijdorp

Een dierentuin met jaarlijks 1.3 miljoen (betalende) bezoekers zal meteen de grootste van Nederland zijn. Groter dan Artis (1.1 miljoen) bijvoorbeeld. Daarmee wordt het al erg wankel. Weet iemand überhaupt waar Emmen ligt?

Neem ter vergelijk eens de grootste van Nederland: Blijdorp:

Diergaarde Blijdorp (Rotterdam)

Bezoekers per jaar: 1.3 miljoen
Entree per persoon: 11 euro
Uitgaven per persoon aan de horeca: 6 euro
Totale begroting per jaar: 22.8 miljoen
Rentelasten per jaar: 1 miljoen
Jaarlijks tekort op de begroting: 4 miljoen

In Blijdorp geven mensen nog geen 20 miljoen uit. Emmen gaat er van uit dan men daar vier keer zoveel zal uitgeven. Daarbij: 200 miljoen investeren voor het nieuwe dierenpark kost alleen al aan rente -goedkoop omdat de overheid garant staat- 4%. Tel daar bij op een tegenvallend bezoekersaantal en dus minder inkomsten. Bij elkaar al gauw 15 miljoen tekort per jaar. (*)

Conclusie?

D’r is geen enkele mogelijkheid dat het Dierenpark in Emmen een investering van 200 miljoen rechtvaardigt. Dat is niets anders dan weggooien van gemeenschapsgeld ter meerdere eer en glorie van de lokale politici, het moderne piramide-bouwen. De burger wordt de komende decennia met een rekening van tientallen miljoenen opgezadeld en die 200 miljoen zien we nooit meer terug.

Mijn voorspelling? De gemeente gaat een straat naar wethouder Arends vernoemen.


(*) Dat wil niet zeggen dat het nieuwe Dierenpark met een tekort van 15m per jaar zal zitten of dat de gemeente met een gat van 15m opgezadeld wordt. De kosten voor het nieuwe park worden door allerlei potjes gefinancierd. De provinciale overheid ‘doneert’ b.v. miljoenen tegelijkertijd, net zoals de gemeente. Dat ziet niemand omdat het investeringspotjes zijn die leeggetrokken worden. Dat geld had ook terug aan de burger gegeven kunnen worden of gebruikt om de staatsschuld af te betalen. 70% van de financiering van gemeentes komt via de nationale overheid en daar had 200m af gekund. Uiteindelijk komt het er op neer dat er een investering van 200 miljoen wordt gedaan die alleen maar verlies op zal leveren.

Het zichtbare gat in de begroting van het Dierenpark zal vergelijkbaar zijn met het tekort van Blijdorp, ware het niet dat Emmen natuurlijk nooit 1.3m betalende bezoekers zal krijgen. Ik schat een tekort van ca. 6 miljoen per jaar -400 euro per huishouden- en dat zal wèl door de gemeente gedekt moeten worden. Gaan de lokale lasten gewoon nog wat omhoog!

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder De Jacht op Subsidies

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.