Hoe de burger een poot uit te draaien: Brazilië


Brazilië, toch niet een van de rijkste landen op aarde, wil haar industrie ‘beschermen’ door haar munt laag te houden:

[Guido Mantega, minister van Financiën]: Brazilië zal doen wat nodig is om de waarde van de nationale munt, de real, laag te houden. Daarmee wil het land de eigen industrie beschermen.

Verstandig? Onverstandig?

De voor- en nadelen van een zwakke munt

De wisselkoers van een nationale munt heeft voornamelijk invloed op de in- en de uitvoer van een land. Als de munt zakt dan worden importen duurder en exporten goedkoper en vice versa. Een zwakke munt zorgt dus voor minder koopkracht voor de burger -benzine, voedsel, auto’s en elektronica worden duurder. De Braziliaanse exporteurs -soja, hout, ethanol- hebben er echter voordeel bij: Hun producten worden op buitenlandse markten relatief goedkoper. Een zwakke munt is dus nadelig voor de 192 miljoen gewone Brazilianen en voordelig voor een kleine groep marginale exporteurs.

D’r is nog een groep die voordeel heeft bij een zwakke Braziliaanse munt: Wijzelf. Een sterke euro t.o.v. de Real levert ons meer koopkracht op. Wij kunnen meer Braziliaanse spullen kopen terwijl we daar minder voor hoeven te betalen.

Banen

En wie denkt dat een sterke munt banen kost: Nee. Bedrijven die het met een sterke munt niet volhouden leggen inderdaad het loodje. Maar als je je importen verhoogt en je exporten verlaagt dan blijft het ‘buitenland’ met meer van jou geld zitten. Dat zullen ze in jouw land gaan uitgeven of gaan investeren. Beide leveren banen op die beter betalen dan die omgevallen zijn. Uiteindelijk heeft de wisselkoers geen invloed op de werkgelegenheid in een land. Wel op de welvaart.

Conclusie?

Door de munt kunstmatig laag te houden -door geld bij te drukken dat politici weer fijn aan allerlei goede doelen kunnen gaan uitgeven- moeten 192 miljoen Brazilianen meer gaan betalen voor hun dagelijks boodschappen terwijl een kleine groep extreem rijken -eigenaren van exportbedrijven- daar gillend rijk van worden. De politicus staat te glunderen want hij komt op voor de ‘banen’ van de armen en kan weer Sinterklaas spelen met versgedrukte Reals. Zijn herverkiezing is gegarandeerd.

De minister van Financiën, Guido Mantega, is trouwens een Socialist.

1 reactie

Opgeslagen onder Economie

Een Reactie op “Hoe de burger een poot uit te draaien: Brazilië

  1. Pingback: Hoe links is de media eigenlijk? Voorbeeldje Brazilie | The Logic Free Zone

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.