Waarom staken leraren vandaag?


Zo’n 23.000 leraren worden er vandaag in Amsterdam verwacht. Als demonstratie tegen het beleid van de minister. Die wil namelijk wat bezuinigen op onderwijs:

Ten minste 1737 scholen gaan dinsdag dicht omdat het personeel staakt tegen de aangekondigde bezuinigingen in het passend onderwijs. (…) Ook eisen ze een verbetering van de kwaliteit van onderwijs voor alle kinderen.

Tja.

Feit is alleen dat we een krankzinnige hoeveelheid geld aan onderwijs uitgeven. 5.5% van het BBP om precies te zijn.

Sinds medio jaren negentig zijn de kosten van bijvoorbeeld het basisonderwijs met 60% gestegen, inflatie gecorrigeerd en wel. En sinds een paar jaar is het secundaire onderwijs duurder dan het tertiaire. Dat laatste is trouwens de afgelopen 15 jaar niet duurder geworden: Een beetje concurrentie doet kennelijk wonderen.

En als de resultaten er nou naar waren dan zou dat nog tot daar aan toe zijn. Maar de resultaten zijn er helemaal niet naar. Het onderwijs in Nederland is -excusez le mot- kutter dan kut. De gemiddelde Chinees loopt rondjes om onze kinderen heen.

Kinderen in het Chinese Shanghai liggen drie jaar voor op kinderen uit Europa, de Verenigde Staten en Australië. (…)’In Shanghai haalt de gemiddelde 15-jarige student voor wiskunde een niveau dat drie jaar boven dat van leerlingen in Europa, de VS en Australië ligt’

In plaats van bezuinigen op onderwijs zou de minister scholen moeten verzelfstandigen. Het grootste probleem is namelijk niet de hoeveelheid geld die er verbrast wordt maar dat leraren ambtenaren zijn. Als leraren gewoon zouden moeten werken voor de kost en afgerekend zouden worden op resultaat -wat overal de gewoonste zaak van de wereld is- dan was het snel klaar met de zielige huilebalkjes. Een zesje is niet goed genoeg en met z’n allen gaan lopen boeroepen in Amsterdam al helemaal niet.

Hoe halen ze het in hun botte harses vraag je je af.

1 reactie

Opgeslagen onder Gutmenschen, Politiek

Een Reactie op “Waarom staken leraren vandaag?

  1. Pingback: Nieuwe Hoogtepunten in State Control: Sander Dekker | The Logic Free Zone

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.