Hoeveel kosten de babyboomers?


Vraagje: Hoeveel kosten babyboomers nou aan extra AOW?

Schatting van hoeveel de BB generatie groter is dan normaal. Data cbs + berekeningen auteur

Iedere bevolking heeft gepensioneerden. Daar is niets mis mee. Het probleem is dat we een ‘tsunami‘ aan bejaarden over ons heen krijgen de komende 30 jaar. Bij elkaar zo’n 1.25 miljoen mensen. Als je dat verrekent met de verwachte levensduur -mensen die al 65 zijn hebben een hogere levensverwachting dan mensen die pas 35 zijn- en als je aanneemt dat iedere AOW uitkering zo’n 10.000 euro per jaar kost dan kom je op het lieve sommetje van 165 miljard euro.

Ontwikkeling van het aantal extra BB -i.e. het aantal gepensioneerden boven de normale pensioenpopulatie. Data cbs + berekeningen auteur.

165 miljard is een boel geld. Gelukkig hoeft dit niet in een keer opgeschokt te worden maar elk jaar zullen de uitgaven stijgen tot een maximum van zo’n 7 miljard per jaar extra. Dat komt bovenop het tekort van 10 miljard dat de AOW nu al heeft.


Noot 1: Door de berekeningen op deze manier te doen zijn de getallen in principe inflatie gecorrigeerd. Twee andere effecten -een steeds langere levensduur en een AOW die in koopkracht toe neemt- zijn hier niet in mee genomen. Een dikke duim schatting daarvoor over een periode van 30 jaar is nog eens 30% extra, i.e. dan zouden de totale kosten ruim boven de 210 miljard komen. Ter vergelijk: De totale loonsom -excl ambtenaren- is ongeveer 200 miljard.

Noot 2: Dit is een inleidend berekeningetje. Ik zal morgen ook een schatting van de ziektekosten en de totale kosten maken.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Economie, Politiek

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.