De Tweede Speelkamer: Wie vertegenwoordigen die lui eigenlijk?


In Nederland hebben we een democratie en dat vinden de meeste mensen prima. Niet alleen dat we een democratie hebben maar vooral de Nederlandse variant daarvan. Vol vuur verdedigen we ons stelsel en zeker als men het vergelijkt met andere landen. Want -de vinger in de lucht!- wat er daar allemaal gebeurt … bar en boos!

Waar kan ik überhaupt over stemmen?

Toch ben ik niet onder de indruk. Democratie is prima maar wat wij in Nederland er van hebben gemaakt is heel iets anders. Stemmen we een gemiddeld verdrag van Lissabon weg en hupsakee: Gaat toch door. Of mogen we opeens gaan betalen voor onze Zuid-Europese broeders die tien jaar lang uit de koekjestrommel hebben lopen gappen: Weg is je pensioen. Nooit kunnen stemmen op ene Barroso of van Rompuy -wie is dat?- en toch is de ene nota bene de president van Europa en de andere de voorzitter van de Europese Commissie.

Wie stemt er op die lui?

Als ik naar het gekwek in de Tweede Speelkamer kijk, weet ik niet wie wie is. Het gros zou ik op straat niet herkennen. Wie vertegenwoordigen die lui eigenlijk?

Wat blijkt? Het gemiddelde Kamerlid heeft net 2000 stemmen gekregen. Sommigen kabinetsleden zijn zelfs helemaal niet gekozen maar als minister of staatssecretaris zo op het pluche gekropen. En dat is gek. Een Kamerzetel vertegenwoordigd zo’n 60.000 kiezers terwijl er in totaal maar 10 mensen in Den Haag nog rondlopen die dat hebben gehaald. De Haagse poppetjes vertegenwoordigen sowieso maar 77% van alle uitgebrachte stemmen, voornamelijk omdat 3 lijsttrekkers er de brui aan hebben gegeven. De fractie van GL bijvoorbeeld vertegenwoordigt nog maar 7% van de GL-stemmers. Het komische CDA duo Koppejan en Ferrier zijn goed voor 3604 en 1269 stemmen.

D’r is één partijtje dat er een heel klein beetje uitsteekt: D66. Die vertegenwoordigen zo’n 10.000 stemmen per gemiddeld Kamerlid. Veel in vergelijking met de PVV dat niet verder komt dat 700 stemmen maar nog steeds een schijntje in vergelijking met de 60.000 stemmen die een zetel vertegenwoordigt.

Conclusie?

De jongens en meisjes in de Tweede Speelkamer vertegenwoordigen helemaal niet het Nederlandse volk. Om in de Kamer te komen heb je aan een handvol stemmen genoeg, met 117 stemmen ben je er al (Van den Besselaar, PVV). Veel belangrijker is of je goed in de partij ligt. En dat is het probleem.

Een Kamerlid hoeft helemaal geen verantwoordelijkheid te nemen. Ergens voor staan of iets voor elkaar krijgen. De begroting op orde krijgen bijvoorbeeld. Of die idioten van uit Europa de deur te wijzen. Kansloze criminelen en haatbaarden de grens over gooien. Allemaal niet belangrijk want ze worden niet gekozen door het Nederlandse volk maar door de Kiescommissie van hun partij. Veel belangrijker is het om een goed partijlid te zijn.

2 reacties

Opgeslagen onder Politiek

2 Reacties op “De Tweede Speelkamer: Wie vertegenwoordigen die lui eigenlijk?

  1. Pingback: Hoger salaris voor politici? | The Logic Free Zone

  2. Pingback: Twitter en politici: wie is de enige echte twitterkoning? | The Logic Free Zone

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.