Nederland-Cartelland: Produktschappen


Charlie Aptroot, VVD, wil de produktschappen afschaffen

De 11 productschappen en zes bedrijfschappen moeten volgens een meerderheid van de Tweede Kamer worden afgeschaft.

Verstandig? Onverstandig? Laat ik maar eens wat dingen op een rij zetten.

Wat kost dat?

Wat produktschappen kosten -en wat ze opleveren- valt niet zo maar boven water te tillen. Maar je kunt er wel iets over zeggen. Neem het Produktschap Tuinbouw. Daar werken 150 FTE’s met een budget van 85 miljoen. Neem aan dat dit een gemiddelde is -er zijn 11 produktschappen en 6 bedrijfschappen- dan kom je al gauw op een totale kostenpost van 1.5 miljard en 2500 FTE’s. Dat moet allemaal opgebracht worden door ondernemingen in deze sectoren, zo’n 2 miljoen mensen. Gemiddeld 750 euro per werknemer. Een enorm bedrag. Opmerkelijk is dat Verhagen zegt dat met ‘slechts’ 31 miljoen budget de overheid het wettelijk verplichte gedeelte van het werk kan doen.

Wie heeft er voordeel bij?

Produktschappen doen werk dat de overheid wettelijk voorschrijft. Daarmee is dit een vorm van indirecte belastingheffing. Die wordt betaald door de onderliggende bedrijven, bovenop de vennootschapsbelastingen en alle andere vormen van belastingen. Het is niet te controleren: De begroting wordt niet in de Tweede Speelkamer behandeld. Niemand die het ziet en niemand die er iets van zegt.

Tweede punt -en eigenlijk veel belangrijker- is dat de regelgeving die deze produktschappen bekokstoven bindend is. Daar klopt helemaal niets van. Alleen de Tweede Speelkamer kan wetten opleggen, niet een of andere semi-monopolistische lobby club. Je kunt er ook niet tegen in beroep gaan of er voor of tegen stemmen. Hiermee kun je je bedrijf volledig afschermen voor concurrentie: Extra vergunningen of kwalificaties eisen die er feitelijk voor zorgen dat er geen nieuwkomers op de markt komen. Concurrentie wettelijk uitschakelen: De droom van iedere ondernemer.

Daarmee kom je op het laatste punt: Wie heeft de grootste stem in deze produktschappen? Dat zullen niet de kleine bedrijfjes zijn maar de grote industrieën. Dat kwam ook naar voren bij de behandeling van de motie: FrieslandCampina en Hak hebben flink lopen lobbyen om de produktschappen te behouden. Dat gaat niet over kleine bedragjes: Campina -de voorloper van FrieslandCampina- heeft miljarden aan subsidies van de EU gekregen.

Conclusie?

Produktschappen zijn een middel voor de industrie om een cartel te maken. Nieuwkomers worden door regeldruk en andere wettelijke maatregelen buiten de markt gehouden, kleinere bedrijven wordt de voet dwars gezet en enkele grote spelers maken de dienst uit. Je kunt er als kleine ondernemer niet tegen protesteren en de kosten zijn krankzinnig hoog. Wie er niet aan mee wil doen overtreedt de wet en mag zich voor het hekje gaan verantwoorden.

Afschaffen die handel.

2 reacties

Opgeslagen onder Nederland-Cartelland

2 Reacties op “Nederland-Cartelland: Produktschappen

  1. Wij hebben een techniek ontwikkeld om gewassen te beschermen tegen ziekte zonder overmatig gebruik van pesticiden. De tuinders willen graag. Zij staan onder druk van de markt en de regelgevers. Maar de produkschappen, proberen al sinds 2005 om deze ontwikkeling tegen te houden met subsidiestromen naar hun vriendjes. In ons geval het Produktschap Tuinbouw en het Produktschap Akkerbouw. Inderdaad: Afschaffen die handel! De tuinder zal u dankbaar zijn. De consument zal u dankbaar zijn.

    • Arne,

      Jij bent direct belanghebbende en daarom erg met deze materie bezig. Maar hoe zit het met al die andere overheidsmaatregeltjes die de gevestigde orde beschermt tegen nieuwelingen op de markt? Al die regeltjes waar wij niets van weten en die via-via de consument de centen uit de broek klopt.

      Dit is niet een op zichzelf staand feit, er zijn nog vele andere voorbeelden.

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.