Handel in honger?


Zembla, één van de publieke omroepen ter linkerzijde, heeft een documentaire gemaakt over ‘voedselspeculatie’. Wat blijkt? Nederlandse institutionele beleggers -banken en verzekeringsmaatschappijen- zouden speculeren in voedsel en daar flink geld mee verdienen. Een schop tegen het zere linkerbeen van de gemiddelde burger en de stoere taal vliegt dan ook door de lucht.

Als er door deze handels methode mensen verhongeren dan is voor deze handelaren maar 1 straf DE KOGEL.

Tja. Voordat we mensen gaan neerschieten is het misschien verstandig om eerst zelf even na te denken.

Speculatie heeft geen invloed op de totale hoeveelheid voedsel

Speculatie -het vroegtijdig kopen om het later weer met winst te verkopen- verandert de hoeveelheid voedsel niet. Speculanten kopen geen rijst om het zelf te consumeren maar om het later weer te verkopen. De totale hoeveelheid voedsel verandert niet, alleen de prijs verandert. Als speculanten op grote schaal voedsel zouden opkopen en dat opslaan om later weer te verkopen kan er misschien tijdelijk een tekort aan voedsel ontstaan maar dat is zeer onwaarschijnlijk. Het opslaan van (zeer) grote hoeveelheden voedsel is kostbaar en heel veel werk. Veel handiger is om een ‘future’ af te sluiten op de termijnmarkt waarmee je het recht koopt of verkoopt om voedsel tegen een bepaalde prijs te kopen of te verkopen. De momentane hoeveelheid voedsel die er voorhanden is verandert dan niet. En als de ‘rijken’ niet meer gaan eten dan hoeven de ‘armen’ ook niet minder te krijgen.

Daarmee is het hele verhaaltje eigenlijk al ontzenuwd. Maar laten we nog even verder gaan.

Speculatie geeft arme mensen een betere prijs

Wie speculeert probeert te kopen als de prijs laag is en te verkopen als de prijs hoog is. Andersom ben je snel failliet. Dat betekent dat de prijs ietsje omhoog gaat als je het koopt en ietsje omlaag gaat als je het verkoopt. En dat betekent weer dat boeren -die jou de futures verkopen- een betere prijs krijgen als ze verkopen en burgers -die (impliciet) jouw futures later opkopen- minder hoeven te betalen. Je helpt er dus eerst boeren -meestal het armste deel van de samenleving- mee en later de gewone man.

Speculatie verhoogt prijsstabiliteit

Het laatste punt is dat een markt met speculatie voor stabielere prijzen zorgt, zie de paragraaf hierboven. Dat hebben boeren nodig. Investeringen -tractor, waterpompen of een coöperatie- kunnen alleen gedaan worden als de opbrengst enigszins te voorspellen is. Met wild fluctuerende prijzen is dat niet te doen. Zit het even tegen dan kan een boer zijn pasgekochte waterpomp voor een fractie van de prijs verkopen omdat zijn kinderen niet te eten hebben.

Meer investeren -door stabielere prijzen en dus door speculatie- levert uiteindelijk meer voedsel op. De manier om honger te verminderen is om internationale handel -en dus speculatie- te bevorderen.

Wat dan wel?

Er zijn miljoenen mensen die te weinig te eten hebben terwijl de wereld voldoende voedsel voor iedereen kan produceren. Hoe kun je die dan wel helpen?

Dat is niet zo moeilijk. Hou bijvoorbeeld op met ‘corn-ethanol’, het maken van alcohol voor brandstof van mais. Elk jaar gaat er één-zesde van de wereldoogst aan mais de benzinetanks in, genoeg om 350 miljoen mensen te eten te geven. Dit is dé reden dat in 2008 de voedselprijzen zo omhoog schoten, niet ‘voedselspeculatie’.

Of stel de grenzen open voor handel met de derde wereld. Implementatie van de Doha ronde, of zelfs eenzijdige implementatie daarvan levert al enorme voordelen op.

En Zembla?

Zembla is een uitwas van het typische harde linksdenken wat in de jaren ’70 zo populair was. Kapitalisme -winst maken- is slecht en moet dus kapot. Dat er daardoor nog meer mensen verhongeren interesseert hen niets. Het enige dat telt is de juiste ideologie en het is niet nodig om kritisch na te denken.


Hier een paar refs, verder klikken levert nog meer op:
– More Evidence: Speculators Don’t Cause Volatility
– What Can Onions Teach Us About Oil Prices?

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Economie, Gutmenschen

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.