De Jacht op Subsidies: De Leaserijder


Iedere politicus die met een snik in z’n stem loopt te roeptoeteren dat we iets aan het milieu moeten doen zit gebeiteld: herverkiezing gegarandeerd en je komt nog eens bij P&W in de uitzending. Je kunt grote scheppen belastingpoet aan je eigen achterban geven, de burger krijgt een warm gevoel -goed voor het milieu!- en een kleine groep bedrijven ziet het geld met bakken tegelijk binnen komen.

Hier weer een voorbeeldje.

Er komt toch een fiscale bijtelling van 7 procent voor superschone auto’s als plug in-hybrides en elektrische auto’s. Dat bleek maandag tijdens de behandeling van het Belastingplan 2012

Laten we gewoon maar eens een sommetje gaan maken.

Een gemiddelde leaserijder rijdt wat meer dan gewone burgers en zit in een hogere belastingschaal. Een Plug-in Hybrid rijdt zuiniger op benzine dan een gewone auto en -dikke duim- meer dan de helft van het jaar elektrisch (*). Maar die elektriciteit komt uit het net en produceert daardoor ook gewoon broeikasgas.

Zet je alles op een rijtje dan kost het verlagen van de bijtelling van een leaseauto naar 7% zo’n 50 cent per kilo uitgespaarde CO2. Dat is bijna 40 keer zoveel als wanneer je CO2 via carbon-credits zou kopen op de beurs. En daarmee kom je op de kern van de zaak: Het ‘vergroenen’ van de auto in Nederland is helemaal niet het doel. De bedoeling is om een select clubje autofabrikanten een flink marktaandeel en een betere prijs voor hun nieuwste modelletjes te geven, de groene stemmert in te palmen en de leaserijders aan je partijtje te knopen.

En bij P&W op de buis te komen, natuurlijk.


(*) De staatssecretaris wilde nog verder gaan: bij 49 gram/km helemaal geen bijtelling. Maar zelfs al zou je helemaal elektrisch rijden, dan stoot je nog 90 gram per kilometer uit. Elektriciteit wordt namelijk voornamelijk met fossiele brandstoffen gemaakt.

2 reacties

Opgeslagen onder De Jacht op Subsidies

2 Reacties op “De Jacht op Subsidies: De Leaserijder

  1. Pingback: De Jacht op Subsidie: Elektrische auto’s | The Logic Free Zone

  2. Pingback: De waanzin die groene mensen veroorzaken | The Logic Free Zone

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.