Prinsjesdag: Wat is er mis met de overheidsuitgaven?


Prinsjesdag komt er weer aan. De jaarlijkse optocht met de Gouden Koets, de Hoedjes, politici die de stukken voortijdig laten lekken en vooral het koffertje met de miljoenennota. Prachtig allemaal. Maar uiteindelijk is het niet meer dan een poppenkast die de aandacht afleidt van waar het werkelijk om gaat: Waar is de overheid verantwoordelijk voor en hoeveel kost dat?

Bovenstaand grafiekje is een kleine samenvatting van de uitgaven van de overheid in 2011, het afgelopen jaar. Daaruit kun je al aflezen wat het grootste probleem is dat we hebben. Namelijk: De overheid voert veel meer taken uit dan de bedoeling is. En aangezien de overheid -met al zijn goede bedoelingen- dat nooit zo efficiënt kan doen als de burger voor zichzelf komt het probleem vanzelf bovendrijven.

Zorg

De grootste post in het overheidsbudget is ‘zorg’. Dat is nu al meer dan een kwart van het totale budget en dat zal in de komende twintig jaar verdubbelen. En dat is een probleem. Nu al geeft de overheid meer dan 50% uit van al het geld dat in Nederland verdient word, met een verdubbeling van de zorg schiet dat naar de 60%. Als we niets doen wordt dat realiteit.

Toch zijn er best oplossingen. Zo kun je een heleboel zorgvoorzieningen die nu via de overheid lopen terug bij de burger leggen. Dat wil niet zeggen dat de individuele behandelingen goedkoper worden, maar het aantal behandelingen wordt dan wel sterk gereduceerd. Wie vraagt er immers naar de prijs van een röntgenfoto als je je knie verdraaid hebt bij het voetballen? Of de prijs van medicijnen? Is er geen generiek geneesmiddel? Daarbij zal dat ook meteen de markt voor basisgezondheidszorg een impuls geven: Waarom niet foto’s laten maken bij een ‘inloopcentrum‘ i.p.v. op het ziekenhuis? Weet iedereen trouwens dat Nederlandse specialisten de best betaalde specialisten zijn ter wereld? Zelfs beter dan Amerikaanse?

Uitkeringen

De tweede grote post zijn de ‘uitkeringen’. Ook daar heeft de overheid enorm veel taken naar zich toegetrokken die geen redelijk mens zou verwachten. Neem bijvoorbeeld de AOW. Mensen die geen pensioen hebben kunnen sparen -omdat ze te weinig hebben verdiend in hun leven- kunnen een AOW claimen bij de overheid. Maar het overgrote deel van de Nederlanders kan best een pensioen bij elkaar sparen. Sterker nog: Pensioenpremie wordt wettelijk ingehouden voor iedere werknemer. Er is geen enkele reden dat daar ook nog eens AOW premie voor ingehouden wordt en later uitgekeerd. Dat loopt trouwens nu al mis: Er komt jaarlijks maar voor 17 miljard aan AOW premie binnen en er moet voor 27 miljard aan uitkeringen uit. Dat stelsel is allang failliet. Alleen al daarom kun je mensen dit beter zelf laten doen. Levert trouwens veel meer op.

Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor de nabestaanden wet. Wie overlijdt en minderjarige kinderen heeft, krijgt een uitkering totdat die kinderen volwassen zijn. Dat is niet nodig. Als je een huis koopt, eist de bank ook dat je een levensverzekering neemt. Waarom zou dat hier anders zijn? Ik zie geen reden dat de overheid dit moet regelen.

Of neem de werkeloosheidsuitkeringen. Wie werkeloos is heeft eerst 2 jaar recht op een uitkering van ca 70% van zijn oude salaris en gaat daarna de bijstand in. Dat kan in principe voor onbeperkte duur. Toch is het niet nodig om dit via de overheid te laten lopen. Laat mensen zelf kiezen of ze zich tegen werkeloosheid willen verzekeren en zo ja dan zelf een verzekering afsluiten. Ik -en met mij het overgrote deel van de Nederlandse middenklasse- in ieder geval niet: Die eerste twee jaar kom ik wel door van mijn spaargeld en die bijstanduitkering krijg ik toch nooit omdat ik een half-afbetaald eigen huis heb. Dat zal ik eerst moeten opeten voordat ik ook maar 1 rooie rotcent krijg.

Onderwijs

De derde post waar de overheid veel te veel geld aan uitgeeft is Onderwijs. Nou hoor ik de gemiddelde Nederlander al steigeren: Ik wil wel dat mijn kinders goed onderwijs krijgen! Dus daar gaan we niet op bezuinigen!

Even terug. Dat wil ik namelijk ook. Dat wil iedere ouder, ik kan me geen ouder voorstellen die dat niet zou willen. Het gaat er niet om dat we goed onderwijs willen voor onze kinderen maar over hoe we dat gaan doen en vooral: Hoe het veel beter kan.

Want een ‘dirty little secret‘ van ons systeem is dat het onderwijs in Nederland helemaal niet zo goed is. We zakken alleen maar op de internationale vergelijkingen. Scoren helemaal niet zo goed. Dus ouders die er op staan goed onderwijs voor hun kinderen te willen, moeten zich maar eens op de bol krabben en afvragen waarom het zo’n janboel is. Niet dat we te weinig geld per kind uitgeven. Sterker nog, we geven bakken met geld uit aan onderwijs. En toch blijven de resultaten sterk achter.

De belangrijkste reden waarom onze scholen steeds slechter presteren is doordat leraren ambtenaren zijn. Je kunt ze niet ontslaan en slechte leraren kunnen gewoon jarenlang blijven zitten en daarmee je kind de vernieling in helpen. Daarom moeten scholen geprivatiseerd worden en leraren gewone werknemers worden. Wil niet zeggen dat de overheid ouders niet moeten steunen om hun kinderen op school te kunnen houden maar dat kan dan opeens voor de helft van de centen. En het resultaat wordt er een stuk beter van.

En de rest

Laatste grote punt waar behoorlijk in gesneden kan worden is het rationaliseren van de overheid. Hou op met bijvoorbeeld de ‘War on Drugs‘ en reguleer het gewoon. Zeker voor softdrugs is dat geen probleem.

De overheid zelf kan ook wel wat gestroomlijnd worden. Waarom Provinciale staten nog bestaat is iedereen een raadsel. Of die idiote stadsdeelraden. En zo zijn er nog talloze voorbeelden. Hou op met subsidies aan iedere haatbaard of kansloze crimineel te geven, sterker nog: Maar alle subsidies tijdelijk door ze na bijvoorbeeld 4 jaar wettelijk te stoppen. En hou op met miljarden aan Europa te betalen.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Economie, Politiek

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.