Hoe de burger uit te zuigen


Ik heb al vaker geblogd over waarom kapitalisme goed voor de burger is. Kijk hier en hier en hier bijvoorbeeld. Wie de krant leest en een beetje er op gespitst is ziet dagelijks voorbeelden van hoe bedrijven en politici proberen samen te spannen om onder de druk van de markt uit te komen. Daarom zal ik de komende tijd eens een paar voorbeeldjes laten zien.

[Peter Blom, Bestuursvoorzitter Triodos Bank]: Het kabinet heeft het belastingvoordeel op groen beleggen afgeschaft omdat de PVV er ideologische bezwaren tegen had, niet om te bezuinigen. (…) [H]et gaat om een bezuiniging van 120 miljoen euro

Hier wat duiding: De Triodos bank is een bank die zich specialiseert in de markt van ‘groene’ beleggingen. Ik weet niet precies wat daar onder verstaan moet worden maar behalve risico nemen en investeren zit er een flinke schep subsidie bij. Een kwart miljard om precies te zijn. Dat kan fijn tussen de Triodos bank en de investeerders -andere groene mensen- verdeeld worden. Aan de burger wordt deze subsidie verkocht als ‘groen’ en daardoor protesteert er niemand meer tegen. Wie is er immers tegen het milieu?

Het kabinet heeft deze regeling -gedeeltelijk- geschrapt. Ook groene investeringen moeten gewoon rendabel zijn en de meeste zijn dat helemaal niet. Sterker nog: Zullen dat ook nooit worden zonder karrenvrachten belastingpoet. Er is geen enkele reden waarom een klein groepje schimmige bedrijven miljoenen en miljoenen subsidie moeten krijgen, geld dat eerst door de burger verdient moet worden.

Dus wat doet dhr Blom? Hij begint over de PVV. Dat die er ‘ideologisch’ niet achter stond. Linkse mensen hebben namelijk de schurft aan de PVV en dat zijn ook electoraal de mensen die ‘groene’ subsidie steunen. Het gaat deze Blom helemaal niet over de PVV, maar over de achterban van de linkse partijen. Die moeten voor hem die subsidie binnen slepen. Hij wil gewoon die centen hebben. En die moet de belastingbetaler -waaronder een heleboel niet linkse mensen- voor hem ophoesten.

Een prachtig staaltje ‘wag-the-dog’.

1 reactie

Opgeslagen onder De Jacht op Subsidies

Een Reactie op “Hoe de burger uit te zuigen

 1. John

  Zolang de overheid zich met ieder onderdeel van de economie bemoeit kan er geen sprake zijn van kapitalisme.
  Echt kapitalisme zou bijna volledige marktwerking, en minder belastingen betekenen.
  We leven eerder in een socialistische staat naar model van de DDR, dan in een vrij land waar ik zelf mag weten waar mijn geld heen gaat.
  In het kader van het milieu, en “Groen” worden zelfs steeds kleinere autootjes (moderne Trabantjes) gesubsidieerd.

  [Edit by Richard: beetje netjes blijven, John!]

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.