Duurzaamheid at any cost


[Repost van een postje dat ik vorig jaar op de DDS heb geplaats. N.b.: Toen was nog sprake van een links kabinet]

Duurzaamheid is het nieuwe toverwoord. En met het nieuwe kabinet -paars plus- kan het zomaar zijn dat we er over de hele breedte vol op gaan inzetten. Op weg naar de toekomst!

Toch knaagt er iets aan mij.

In Duitsland hebben ze een tijdje geleden een grootschalig duurzame-energie subsidie-programma opgestart. De subsidies zijn zo afgesteld dat het lonend is om PV op je dak te zetten of, als je wat meer geld hebt om te investeren, een molen te plaatsen.

Het gevolg? De investeringen in PV en windmolens rijzen de pan uit. Duitsland haalt met gemak zijn doelstelling mbt duurzame energieopwekking. Op dit moment wordt al 15% van de Duitse elektriciteit duurzaam opgewekt. Prachtig toch? Moeten wij in Nederland ook doen!

Een aantal Duitse economen van verschillende universiteiten zijn gaan doorrekenen wat dit nou eigenlijk kost. De resultaten zijn ontluisterend.

Neem nou zonnecellen. Op dit moment is er voor 8.3 miljard kWh/jaar aan PV in Duitsland geïnstalleerd. Hiermee is de Duitse overheid een verplichting aan gegaan om de komende 20 jaar een riant ‘feedin’ tarief te betalen, de gegarandeerde afname prijs van de geproduceerde stroom. Nog afgezien van het wisselende karakter van deze energievorm.

De totale kosten? 64 miljard euro over 20 jaar. Dat is ruim 53 miljard euro in 2007 euro’tjes.

En krijg je daar nou veel stroom voor? Welnee. Vergelijk dit eens met de nieuwste kerncentrale in Finland. Deze levert twee keer zo veel stroom, en gaat minstens twee keer zo lang mee. Over de kosten zijn links en rechts het niet eens, maar meer dan 5 miljard zal het niet zijn: Minder dan 2.5% van wat PV kost.

Kijk naar bovenstaande video en huiver over de arrogantie en het totale gebrek aan enige kennis over de materie. Als deze mensen echt zouden menen wat ze zeggen, dan hadden ze 50 miljard beschikbaar gesteld voor R&D. En dan hadden we over een jaar of 20 wel op grote schaal duurzame energie gehad.

Trouwens wie nog denkt dat dit extra ‘groene banen’ oplevert: Welnee. Als je 53 miljard betaalt voor iets dat maar 5 miljard waard is, dan ga je er als land 48 miljard op achteruit volgens Bartjens. En ook al zet je een miljoen mensen aan het werk: Dan kost het nog steeds 48.000 euro per baan. Tel uit je winst!

2 reacties

Opgeslagen onder De Jacht op Subsidies

2 Reacties op “Duurzaamheid at any cost

  1. Pingback: Wat kost ‘duurzame’ energie? | The Logic Free Zone

  2. Pingback: Zonnepanelenfabrikant failliet, 3000 banen weg? | The Logic Free Zone

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.