Lamyae Aharouay: Taqiyya?


In de PvdA partijkrant -de Volkskrant- staat weer een mooi staaltje zielig doen van een Marokkaanse juffrouw. Wat blijkt: Nederland is afschuwelijk.

Nederland is mijn land, u en ik maken deel uit van onze maatschappij. Dat dacht ik altijd. Maar ook ik begin in de ban van de angst te raken. Er komen scheurtjes in mijn liefde voor dit land. Ik voel me bedrogen. Bedrogen door mijn eigen land.

Tja. Een noodkreet natuurlijk!

Ik maak deel uit van ‘jullie’. Zet me dan niet weg als ‘apart’. Anders ga ik me daar ook naar gedragen.

En een dreigement lijkt mij. Lees het hele stukje even, laat de bloeddruk weer wat zakken en kom dan terug.

Wat voor iemand is dit?

Laten we eens kijken. Eentje die de hele dag zo’n zwarte laken om zich heen heeft. Die voor de Islam tv komt uitleggen hoe-en-wat met de Islam. Die stukjes schrijft voor de Islam omroep.

Steeds vaker speel ik met de gedachte om na mijn studie in een ander land mijn geluk te zoeken. (…) Waarom zou ik deze jaren verspillen in een land waarin ik niet eens mijzelf kan zijn? Waar er mensen zijn die mij wegzetten, enkel omdat ik moslim ben en een hoofddoek draag.

Nou volgens mij is het niet helemaal zo. Volgens mij draag jij een zwart laken om je heen wat niet mis te verstaan signaal is: Ik ben een fundamentalistische moslim. En mensen -heel gek- zien dat. Het zou raar zijn als men het niet zou zien, nietwaar? En als mensen dan denken: Dat is een fundamentalistische moslim, dan vind jij dat je ‘weggezet wordt’. Tja. Dan haal je toch een beetje de boel door elkaar.

Misschien is het nog niet helemaal duidelijk maar in Nederland vinden wij dat moslim fundamentalisten zich niet binnen de samenleving plaatsen, maar er buiten. Dit is jou keuze, maar kijk dan niet raar op dat andere mensen jou keuze eerbiedigen. Zo gaat dat in een vrij land.

Je zult ook merken als je afgestudeerd bent dat aan keuzes consequenties zitten. Jij denkt dat het normaal is dat je je in het openbare leven als moslim fundamentalist kunt gedragen en dat je kunt eisen dat anderen zich daar aan aan passen. Ik kan je voorspellen: Dat wordt een teleurstelling. En zeker nu je in een stukje in het PvdA huisblad duidelijk hebt gemaakt aan de hele wereld dat je inderdaad een fundamentalist bent, zul je zien dat de consequenties verstrekkend zijn: Iets anders dan een baantje als columnist bij de Islam omroep of bij de Volkskrant zal het niet meer worden.

Ik vraag niet om een speciale behandeling. Juist niet. Ik wil normaal behandeld worden. Door de politiek, maar ook door de mensen met wie ik leef. Dit is ook mijn land. Wen eraan.

Ja, ja. Duidelijk: wij moeten ons aanpassen. Anders gaat jij je er naar gedragen.


De Volkskrant heeft iedere keer weer zo’n stukje: Islam hoort bij Nederland, kritiek wordt niet op prijs gesteld en Nederlanders moeten zich aanpassen.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Islam

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.