Wat kost de AOW?


We betalen met z’n allen jaarlijks voor 17.9 miljard aan AOW premie en daar moet dan nog bijna 10 miljard bij uit de grote belastingpot om de AOW te betalen.

Stel nou dat we het volgende gedachtespelletje doen: In plaats van premie betalen aan de Staat, zetten we dat geld op een spaarrekening. In plaats van nog 10 miljard extra te schuiven, zetten we dit ook er bij. En we doen dit 40 jaar lang. Hoeveel zou dit dan opleveren?

De maximale premie is 5480 euro per jaar per werkende Nederlander. Daar komt het stukje extra belastingen (de 10 miljard) nog bij: 2970 euro per persoon. In totaal 8450 euro per jaar wat iemand met een modaal inkomen mag schokken. Staatsobligaties doen tegenwoordig 3%, en de inflatie is 1.8%. De gemiddelde levensverwachting van iemand die 25 is is ongeveer 85 jaar en dat levert dan het volgende plaatje op:

Als je zelf je AOW bij elkaar zou sparen levert dat bijna 24.000 euro per jaar op in huidige euro’s. Dat terwijl de eenpersoons AOW maar 12.000 euro per jaar is. Dat is de helft.

Conclusie: De AOW is niets anders dan een verkapte belastingmaatregel. Een uitkering van de jongeren aan de ouderen. Je krijgt er maar de helft uit van wat je er in steekt. Als het in de toekomst überhaupt nog blijft bestaan.

4 reacties

Opgeslagen onder Economie, Gutmenschen, Politiek

4 Reacties op “Wat kost de AOW?

  1. Jelle 1783

    De AOW is een pyramidespel dat vroeger of later inelkaar stort. Aangezien de regering meehelpt de euro overeind te houden, verwacht ik dat dat vroeger wordt…

  2. Willem

    Nederland draagt 5,7 miljard af aan EU en krijgt 2,3 miljard terug (2010). Als we nu eens 3 miljard minder betalen? Nederland schijnt grofweg al de helft jaren meer af te dragen dan er terug komt. Kunnen we dat niet beter fijn aan de eigen ouderen besteden? Of om defensie op peil te houden? Of gewoon aan de zorg? Etc… Gewoon maar een gedachte.

    Denk ook dat het gewoon doorgaat dat teveel betalen vanwege de fijne baantjes voor allerlei (ex)-politici.

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.