Donor worden?


BN’ertje erbij?

[Anita Witzier]: Nederland heeft een groot tekort aan orgaandonoren en is dat voor haar de voornaamste reden om via verschillende kanalen zoveel mogelijk mensen over te halen om zich te registreren.

Nederland heeft een tekort aan donors. Gemiddeld gaat elk jaar 5-10% van de mensen op de wachtlijst voor nieren dood. Omdat er geen donoren zijn.

Zielug hoor.

Achter de feiten aanlopen

Gelukkig zijn er BN’ers die zich dit lot aantrekken en een happening organiseren. Een tijdje geleden was er nog de ‘Grote Donor Show’ van BNN dat zelfs de internationale pers haalde. Wat een fantastische initiatieven. Not.

Feit is dat er geen wachtlijsten in België zijn. Daar heb je nl niet het ‘opt-in’, maar het ‘opt-out’ principe: Als je geen donor wilt zijn zul je actie moeten ondernemen. Anders wordt je geacht donor te zijn. Daarmee is het hele donor probleem een politieke keuze geworden: Onze geliefde politici kiezen er voor om een tekort aan donoren te hebben en zo duizenden mensen per jaar te laten creperen. Dit alles natuurlijk in naam van een of andere krankzinnige religie.

Creperen is een keuze. Van de overheid

Je kunt ook een ander model kiezen: Vraag burgers of ze donor willen worden als ze naar het stadhuis komen

The number (..) has ballooned since Jan. 1, when state law required Department of Public Safety clerks to ask all driver’s license and ID card applicants whether they would like to register as organ donors.

Maar je kunt het ook gewoon aan de vrije markt overlaten. Laat mensen betalen voor organen en je zult zien dat tekorten als sneeuw voor de zon opdrogen. In plaats van een begrafenisverzekering gewoon je lever verkopen.

The government pays donors $1,200 and provides one year of limited health-insurance coverage. In addition, working through Datpa, kidney recipients pay donors between $2,300 and $4,500. Charitable organizations provide remuneration to donors for recipients who cannot afford to pay

Dit laatste voorbeeld komt uit Iran, nou niet het meest vooruitstrevende land. Maar niemand hoeft te overlijden terwijl hij op een wachtlijst staat, want er zijn geen wachtlijsten.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Economie, Gutmenschen

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s